Фаст фууд загива, младите вече имат отношение към храните
Фаст фууд загива, младите вече имат отношение към храните / www.sxc.hu
Фаст фууд загива, младите вече имат отношение към храните
36996
Фаст фууд загива, младите вече имат отношение към храните
  • Фаст фууд загива, младите вече имат отношение към храните

Няма да излъжа, ако кажа, че почти всички момчета и момичета, с които се събирам и излизам, не могат да се сдържат при вида на прясно приготвени хамбургери, крилца, пици, чийзбургери или други продукти, илюстриращи превъзходството на фаст фууд културата. На всеки е ясно, че със всяко следващо поколение нещата привидно стават по-зле и вместо младежът да си сготви нещо или да си направи хоум-мейд сандвичи за училище, той предпочита да отиде до дюнерджийницата и да мушне няколко фалафела с екстра чеснов сос. Да не говорим ако името групово занимание като например да се съберете да играете карти, конзолни или компютърни игри, шах или друг спорт, от който огладнявате.

И въпреки че всички знаем колко е вреден джънк фууда, при по-горните случай няма как да не станете слушател или по-зле инициатор на следния разговор:

- Братле, дай да хапнем нещо, че се уморих да блъскам по клавиатурата.
- Нямам нищо в хладилника, мързи ме да готвя.
- Споко, бе, мен, ще поръчаме няколко гироса по интернет и като бонус ще ни дадат и шиш-талк.
- Едвам ме нави.

Като потвърждение на казаното досега не може да не прибавим и факта, че все повече заведения за джънк се откриват навсякъде. В „Овча купел" например за няколко месеца на пазара отвориха врати три дюнерджийници и два пицарника. Ако от всичко чуто досега си мислите, че ще продължаваме да обясняваме как след няколко години всички ще ходим със шкембаци, ще се наложи да ви опровергая.

Оказва се, че нещата всъщност отиват към оправяне.

Все повече млади у нас откриват магията на готвенето, здравословното хранене и хубавата българска кухня. Да, знам, че не ми вярвате, но ето какво каза за Дарик Десислава Димитрова - координатор на неправителствена, екогастрономическа организация:

„Интересът към другия вид храна се засилва все повече. Дори в Америка едно от най-силните движения е на слоу фууд, което означава, че фаст фууд нация, която беше Америка до преди години, вече все повече обръща внимание на качеството на храната, на произхода на храните. Вече стана модерно да се говори за бавно хранене; затова потребителя да знае какъв е произхода на неговата храна, сам да си я търси; да създава връзки с производителите. Тази мрежа от производители и потребители, макар и не толкова бързо, има една положителна тенденция. (...) Сред младите хора започва да се оформя една прослойка, която има отношение към храната. Първата стъпка е да имаш интерес и да се интересуваш от това, което слагаш в устата си, а не просто да се нахрани, защото си гладен или защото организмът ти има нужда от храна".

Дали дните на джънк фууд културата са преоброени? Няма да взимам отношение по проблема, но ще ви кажа да очаквате продължение на въпроса и разговор по темата - кое би било по-печелившо в случай, че решите да се занимавате със заведение за хранене - дюнерджийница, ресторант, кръчма с тъпо име или може би поредната пицария. Понякога съм толкова щастлив, че няма фаст фууд заведения в близост до Дарик!