Европа се нуждае от свежа кръв
Европа се нуждае от свежа кръв / netinfo

С разпалването на дебата за ползите за Европа от "внасянето" на имигрантска работна сила едно нещо започва да изглежда неизбежно – местното население вече е все по-малко и все по-възрастно.

Опитите за подмладяване на европейската работна сила миналата седмица получиха нов тласък – с новината, че Европейската комисия ще предложи общоевропейска система за зелени карти, подобна на тази на САЩ за привличане на млади имигранти с добро образование, умения и икономически потенциал.

Идеята сама по себе си е противоречива, но също така извежда на преден план проблем, който трудно може да бъде преглътнат. Славните времена на поколението на "бейби бумърите" в годините след Втората световна война си отиват, вероятно заедно със следвоенните икономически успехи на Европа.

"Радвахме се на период на икономически растеж без прецедент в историята", казва Дейвид Коулмън, професор по демография в Оксфордския университет. "Днес ние сме доста богати. Ще продължаваме да забогатяваме, но не със същото темпо, както досега".

Според Коулмън темпото на икономическия растеж – както като абсолютна стойност, така и на човек от населението, в някои страни може да намалее наполовина заради спада в броя на населението, особено в Германия, Испания, Италия и Русия.

САЩ очакват, че населението на света ще се увеличи до 2050 г. до 9 милиарда души, като сега то е 6 млрд. души. В най-голяма степен ще нарасне населението на Азия - Индия ще добави още 500 милиона души и ще измести Китай от позицията на държавата с най-многобройно население, като ще достигне 1,6 милиарда.

Така Европа трябва да живее по-икономично с оглед на намаляващото си население и с преместването на "центъра на тежестта" към Азия.

По-икономичният живот означава да се плаща повече или да се получава по-малко от държавната социална система, било то за здравеопазване, пенсии или други социални придобивки, казват икономистите. Политиците са обезпокоени, че това означава загуба на гласове.

В доклад, поръчан от френското правителство и публикуван миналата седмица, се казва, че пенсионната реформа във Франция, включително увеличаването на възрастта за пенсиониране, не е достатъчна. Тези реформи предизвикаха масови улични протести в страната.

Германия очаква през следващите пет години населението й да остане общо взето стабилно, но до 2050 г. то да намалее с 10 процента. Прогнозите са направени при очаквания Германия да поема 200 000 имигранти годишно – два пъти повече, отколкото в последно време, казва Марк Шатенберг, специалист по демография от университета в Хале.

Населението на Европа, което през по-голямата част от последните 2000 години, е представлявало 20 процента от световното население, до края на 21 век ще намалее до 7 процента.

САЩ, подпомогнати както от по-високата раждаемост, така и от високата имиграция, се справят по-добре с неблагоприятните тенденции в сравнение с Япония и Европа.

Може ли европейската "зелена карта" да смекчи проблемите със застаряването на населението?

Идеята за избирателно приемане на висококвалифицирани имигранти е по-малкото зло от икономическа гледна точка, отколкото липсата на каквато и да било селекция. Тя обаче повдига моралния въпрос за "източването" на бъдещите елити на бедните страни, казва Коулмън.

Якоб фон Вайцзекер от европейската експертна група Брюгел гледа на демографските тенденции като на нещо, което може да бъде повлияно от политиката в комбинация с непопулярни мерки, които са изнервящи за политиците.

Предизвикателствата пред социалната система са най-драматични в страни като Германия, Италия и Испания, както и в Южна и Източна Европа.

Има и други неща, които могат да бъдат направени, за да стане Германия по-привлекателна, за да задържа повече германски "мозъци" и за да привлича повече специалисти от чужбина, казва Шатенберг.

Неговият брат живял известно време в САЩ, върнал се в Германия със съпругата си и двете им родени в Америка деца, но не могъл да намери детска градина за децата и затова съпрузите решили да продължат кариерите си на изследователи в САЩ. "Той напусна страната. Върнаха се в Пенсилвания", казва Шатенберг.