/ iStock/Getty Images
През 2021 Тойота започва изграждането на "града на бъдещето". Голяма част от него ще бъде под земята. Колите ще се движат без водачи, а домакинството ще се поеме от изкуствен интелект. Кой ще живее в него? Вижте в Deutsche Welle:

Що е то "град на бъдещето"?

Как би могъл да изглежда градът на бъдещето? Най-голямата японска автомобилна компания Тойота има отговор на този въпрос. Тя планира да построи град, в който автомобилите ще се движат без водачи, за инфраструктурата ще отговарят роботи, а за поддържането на домакинството ще се използва изкуствен интелект.

"Woven City" - градът-лаборатория

Градът, планиран от Тойота, ще носи името Woven City. В него ще живеят около 2000 души - служители на фирмата и техните семейства. Градът ще бъде построен на мястото на стар автомобилен завод с площ от 70 хектара, недалеч от град Фуджияма. В него ще се провеждат научни изследвания. Там ще се тестват и последните технически новости.

град на бъдещето
iStock/Getty Images

Мечтата на Акио Тойода

В Woven City високите технологии ще бъдат част от нормалния живот. С изграждането на тази "жива лаборатория" Акио Тойода, 63-годишният президент на Тойота, сбъдва една своя мечта. Той представи плана си на международната изложба Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас.

Автомобили без водачи

Важна роля в "града на бъдещето" ще играят автомобилите без водачи, разработвани от Тойота. Те ще бъдат използвани за превоза на хора, но ще служат и като мобилни офиси, магазини и дори като хотели на колела. Архитектът на "града на бъдещето" Бярке Ингелс представя един от тези автомобили.

E-pallete: знаете ли какво е това?

E-pallete е мултифункционален електронен автомобил, който може да се използва за различни цели. С модела, който се вижда на снимката, могат да се превозват пътници. Други модели обаче биха могли да бъдат използвани и като мобилен офис, магазин или хотел на колела - със съответното оборудване на салона. Концернът Тойота представи първите такива автомобили преди две години на автосалона в Лас Вегас.

Архитектът на "града на бъдещето"

Проектирането на Woven City е поверено на известния датски архитект Бярке Ингелс. Официалното строителство ще започне през 2021 година. По-голямата част от инфраструктурата ще бъде разположена под земята. Сградите ще бъдат построени от дърво, а по покривите ще има слънчеви батерии. Преди години Бярке Ингелс се прочу с проектирането на централата на Гугъл.

Не е само Тойота

Тойота не е първата компания, планирала да построи "умен град". Съвсем наскоро южнокорейският концерн Хюндай представи подобна концепция. През 2017 година и Гугъл обяви, че възнамерява да реализира подобен проект в Торонто - на площ от 5 хектара.

Летящите коли вече са реалност

Само допреди няколко години мнозина причисляваха летящите коли към сферата на фантастиката. Днес вече са разработени десетки проекти за този вид возила. Част от тях дори вече се тестват в реални условия. Японците бяха едни от първите, представили летящи автомобили. На снимката се виждат летящите коли Cartivator, в чиято разработка е участвал и концернът Тойота.

летяща кола
iStock/Getty Images

Deutsche Welle