Едно билетче до Луната, моля!
Едно билетче до Луната, моля! / снимкa: БГНЕС, архив

Частна фирма предлага екскурзии до... Луната. Срещу скромната сума от 750 милиона долара тя може да Ви изпрати до Луната още през 2020 година.

Фирмата „Голдън Спайк" организира необикновени пътешествия. Засега тя предлага само една дестинация и това е Луната. Билет отиване и връщане за двама души излиза само 1,5 милиарда долара. Първият полет може да бъде осъществен още през 2020 година.

„Голдън Спайк" е основана от бивши сътрудници на НАСА. Президент и управител на фирмата е Алън Стърн, бивш зам.-генерален директор на научноизследователските мисии на НАСА. Председател на управителния съвет пък е Джери Грифин, директор на полетите в програмата „Аполо" и бивш шеф на Джонсън Спейс Сентър.

Вече има и желаещи

При представянето на плановете на фирмата във Вашингтон Джери Грифин заяви, че фирмата иска да създаде надеждна и достъпна във финансово отношение система за комерсиални полети до Луната. Той заяви, че вече много държави са проявили интерес към екскурзиите до Луната. В тази връзка спомена Южна Африка, Южна Корея и Япония. Сред кандидатите имало и една много богата личност. „В зависимост от това колко клиенти ще подпишат договор, можем да осъществим първата мисия до Луната още през 2020 година", заяви Джери Грифит. Според Алън Стърн първата мисия ще струва между 7 и 8 милиарда долара. По-нататък полетите щели да станат значително по-евтини. В цената е включена и разходка по лунната повърхност.

Стърн отклонявя въпроса колко полета трябва да извърши фирмата, за да излезе на печалба. „Три или четири полета са твърде малко, но ние не бива да продаваме и безумни количества", смята той. Алън Стърн се позовава на изследване на пазара и твърди, че 15 до 20 нации са в състояние да финансират мисиите. Към тях се прибавят и частни предприемачи, както и няколко богати личности. „Ние можем да предложим изследвания на Луната на средноголеми държави като Корея, Индонезия или Южна Африка на достъпни цени. В техническо отношение пътуването на Луната не представлява никакъв проблем", казва Стърн.

Технически - възможно, а финансово?

И други експерти в сферата на космическите изследвания подкрепят тезата на Стърн. Бившият зам.-директор на НАСА Скот Пейс също казва, че планът е осъществим в техническо отношение. Проблемът, според него, е финансирането. Само мерките за намаляване на рисковете и необходимите пробни полети ще доведат до главозамайващи разходи. Астрофизикът Джонатан Макдауъл също е скептично настроен: „В последно време се навъдиха толкова много частни фирми от този род, че не е ясно дали Голдън Спайк ще се наложи в крайна сметка".