Единна Русия – „победната машина“ на Путин
Единна Русия – „победната машина“ на Путин / netinfo

Сергей Некрасов, кандидат за парламентарните избори на 2 декември, говори без комплекси за миналото си. Той е бивш комунист, горд, че е бил такъв, присъединил се е към Единна Русия, защото това е „партията на властта“.

Според последните анкети на института „Левада“ Единна Русия начело на чиято изборна листа стои Владимир Путин, може да получи 67% от гласовете. Тя е истинска „победна машина“ в най-добрата традиция на КПСС, отбелязва АФП.

Бях член на КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз) само две години. За нещастие тя умря заедно със СССР през 1991 г. От две години съм член на Единна Русия, но не ме е срам, че съм бил в КПСС, дори съм горд, разказва този бивш механик и областен депутат на 43 г. в чисто новия клуб на Единна Русия в Нижни Новгород (на 400 км източно от Москва). Подобно на него много партийни кадри – като се започне от губернатори, кметове и други местни величия – са получили закалката си в КПСС, понякога на висок пост.

Само можем да приветстваме присъствието на хора като тях в нашите редици, с опит, с политически багаж, откровеничи Некрасов. На тях им е достатъчно комфортно с културата на единствената партия, която Единна Русия отново внедрява, господствайки в политическия живот, докато опозицията, лишена от позиции в медиите, на практика не съществува. В Нижни Новгород Единна Русия държи 40 от 45-те места в областното събрание. В цялата страна партията, острието на кремълската политика, може да разчита на 1,7 милиона членове. Винаги съм харесвал конкретното и презирал политиканството.

Единна Русия е единствената партия, която има влияние, казва Сергей Некрасов, сякаш да оправдае защо не се е присъединил към редиците на КПРФ (компартията на руската федерация, наследник на КПСС). Тя има определено влияние върху назначенията и в икономиката, добавя той. Както по времето на СССР по-добре е да си член, ако искаш да направиш кариера в администрацията и държавните предприятия, работодател номер 1 в страната. Основата на партията са функционерите, Единна Русия няма идеология, няма истинска програма, обяснява Николай Петров, политолог от фондацията Карнеги в Москва. В нея членуват и доста представители на свободните професии, спортисти, както винаги в управляващата партия, и много използвачи, конформисти, предприемачи, тъй като бизнесът е тясно свързан с административните служби в Русия, добавя той.

Благодарение на мощните си спомоществователи Единна Русия разполага с много пари. Огромните й плакати с надпис „Планът Путин – победа за Русия“ са на централните места по всички големи булеварди в Нижни Новгород, там където другите партии не се виждат. Имаме късмет, че в редиците ни са богати и влиятелни хора. Кой е виновен, че те не са при комунистите? - пита Некрасов. За предизборната кампания за Държавната Дума федерацията в Нижни Новгород си предостави услугите на 7500 пропагандатори, на които плаща по 5000 рубли (140 евро) на месец - доста добра сума в Русия – за да чукат от врата на врата у близо 2,5 милиона жители на града.

Ирина Балуева, на 48 г., началник бригада, има на разположение 76 пропагандатори. Ние работим заедно с отговорниците на блоковете (живеещи там или пък общински служители, както е било по съветско време). Често пъти нашите пропагандатори обитават същата сграда, обяснява тя. Те установяват връзка и с родителите в училищата, събират подписи в подкрепа на Владимир Путин, изтъква Балуева, което показва, че партията участва повече, отколкото признава, в сформиралото се „спонтанно“ движение, което настоява Путин да остане на власт.

В крайна сметка програмата на партията може да се резюмира в две думи „Планът Путин“. Това е нашият национален лидер и бихме искали той да остане. Планът Путин означава стабилност, подобряване на условията на живот, самоосъзнаване, защото Русия е велика сила, обобщава Некрасов. /БГНЕС