Джихадистите зоват жени да се присъединят към халифата им
Джихадистите зоват жени да се присъединят към халифата им / снимка: Guliver/Getty Images

Как всъщност протича животът на жените, последвали екстремистите от групировката "Ислямска държава"?

Обширно описание на арабски е качила в интернет организацията Бригадите "Ал Ханса" - сдружение на жени от Ирак и Сирия, влезли в "Ислямска държава" (ИД). Посланието е
адресирано главно към жени от Саудитска Арабия и страните край Персийския залив, обмислящи тази възможност. "Законно е момиче да встъпи в брак на деветгодишна възраст", се казва в този документ.

"Повечето чисти девойки са длъжни да се омъжат до 16 или 17 години", гласи друго положение от текста. След това омъжената жена трябва да си стои вкъщи и да
укрепва ислямския халифат чрез грижа и подкрепа за своя съпруг. Жените не бива да тънат в невежество, напротив - трябва да се самообразоват, особено по всички въпроси около исляма, но само от 7 до 15-годишна възраст.

Западният модел за еманципация на жените, работещи там наравно с мъжете, излезе несполучлив. Защото жените нищо не печелят от идеята за равенство с мъжете, се посочва в документа. Модните бутици и салоните за красота са рожби на Иблис (или Шайтан, б. пр.) - сиреч сатанински творения, твърдят авторите на пособието.

Над 500 жени от западни страни се присъединили към "Ислямска държава"

"Рай за праведнички"

Обширният документ е качен в световната мрежа на 23 януари, но международните медии почти не са му обърнали внимание. В него срещаме значими стилистични разлики от обичайните послания из социалните мрежи, каквито поместват джихадистки от западни страни, членуващи в ИД.

Според оценки те представляват близо 10 на сто от чуждестранните доброволци в редиците на ислямистите. Към 50 жени са пристигнали само от Великобритания. В документа се доказва, че основната роля на всяка съпруга на джихадист се свежда до ролята на домакиня и майка на децата му.

Голямо внимание се отделя на тезата, че жените в ИД водят съвсем нормален живот.

"Държавата нищо не ни забранява", твърди пособието и тутакси настоява училищата да спазват принципа за разделно обучение на мъжете и жените.

Град Ракка - необявената столица на джихадистите, се описва като рай за доброволци, пристигнали от другаде, в който семействата им ще бъдат недосегаеми за глада, студовете и ледените вихрушки. "Тук няма национализъм - пише в документа, - защото всеки жител на Ракка е забравил произхода си: чеченци и сирийци живеят един до друг, а саудитците в мирно добросъседство с казахите." За разлика от положението в страните от Персийския залив,особено в Саудитска Арабия, където жените са заобиколени с
диващина и варварство, заявяват съставителите.

"Паднали жени"

За пример посочват жените, които са принудени да работят наред с мъжете в разни магазини, получават западни стипендии и следват в "университета на разврата" в Джеда. Крайно консервативната саудитска телевизия е описана в документа като разсадник на корупция и проституция, а репортерките й са наречени паднали жени.

Жените джихадистки са все повече

Гостуващите преподаватели в училищата и колежите на Саудитска Арабия са представени като чуждестранни шпиони, разпространяващи отровните си атеистични представи.

В документа няма нито дума за поробените хиляди жени от сектата на йезидите и за търговията с малолетни момичета, за побитите около Ракка колове с набучени на тях отсечени глави или за това, че там хвърлят от високи сгради мъжете, уличени в
хомосексуализъм.

Като цяло пособието цели да внуши на жените от Саудитска Арабия и другите страни край Залива, че трябва да загърбят света, в който живеят - неправеден, потънал в грях, - за да станат част от утопията, градена в "Ислямска държава".

Източник: БТА