Дядо Добри - просякът светец
Дядо Добри - просякът светец / NovaNews.bg

100-годишен просяк в износени дрехи е почитан като светец в България, разказва в свой материал АФП.

Това е Добри Добрев, наричан Дядо Добри - символ на добротата в една страна, опустошена от бедност и корупция.

През последните 20 години той проси по улиците на София, като събраните за това време пари е дарил на Българската православна църква.

Добрев е най-големият частен дарител на катедралата с позлатени кубета "Св. Александър Невски", допълва агенцията, цитирана от БГНЕС. Белобрадият старец проси милостиня именно пред нея.

"Вземи малко хляб, от Бога е!", казва той на вярващите, докато пускат по някоя монета в пластмасовата му чаша.

Дядо Добри е дарявал пари и на по-малки черкви и манастири - суми между 2500 и 4000 евро. Това обаче са доста пари в България, където средната месечна заплата е около 420 евро. Добрев е смятан за феномен на фона на корупцията и моралното разложение в страната.

Старецът е роден през 1914 г. в село Байлово, на 40 км от столицата София. Навремето оставя жена си и четирите им деца, едно от които бебе, за да може да помага с най-различни неща по околните манастири. През последните 20 години проси милостиня.

Добрев живее до черквата в Байлово в малка стая, мебелирана скромно, с легло и маса. Храмът е ремонтиран с 10 000 лева, дарени именно от него. Когато ходи до София, дотам го кара негов съсед. Медиите в България го наричат "живият светец от Байлово".