Дори съратниците на Юшченко му обръщат гръб
Дори съратниците на Юшченко му обръщат гръб / netinfo

Дори съратниците на украинския президент Виктор Юшченко му обръщат гръб, пише електронният вестник "Утро". Президентът обеща да разгледа възможността да отложи предсрочните парламентарни избори, насрочени от него за 27 май, за да имат време всички политически сили да се подготвят за тях. В замяна обаче той иска да се признае самият факт, че предсрочни избори ще има, и партиите да се откажат да търсят опора в "улицата", посочва изданието.

Напълно предсказуемо бе, че премиерът Виктор Янукович има свое виждане за развоя на ситуацията. Стана ясно обаче, че своя визия имат и съюзниците на президента. Блокът на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна" нямат намерение да се откажат от подкрепата на народните маси, а президентският секретариат смята за нецелесъобразно да се отлага извънредният вот, пише "Утро".

Ако властта и опозицията не намерят правно решение на кризата, в Украйна ще има два парламента, при това и двата нелегитимни, заявява пред "Утро" бившият президент Леонид Кравчук.

По-добре е за украинците да се разделят, докато все още не е пролята кръв, коментира в "Комсомолская правда" експерт от германска неправителствена организация.

Смятам, че Украйна трябва да поеме по пътя на Чехословакия, заявява той. Съдбата е направила една държава от две абсолютно различни провинции на бившата съветска империя и всички виждат, че те не могат да живеят заедно. Едните теглят страната към Запада, другите - в Русия. Няма ли да е по-добре за хората, вместо да държат изкуствено тази огромна територия, мирно и без кръвопролития да се разделят на две държави, пита се авторът на "Комсомолская правда".

Информационната картина в руските медии изглежда почти като апокалипсис - Украйна била я на ръба на разцеплението, я пред гражданска война, отбелязва наблюдател на "Росийская газета", цитиран от сайта СМИ.ру.

Всъщност в Украйна е спокойно, доколкото го позволява обстановката - политическата криза. Докато обаче преди седмица прогнозирах мирно решаване на конфликта чрез компромис, днес вече съм почти сигурен. Пък и двете страни очертаха територията на евентуалното примирие, заявява анализаторът на "Росийская газета".

Единственото, което президентът Юшченко отрича априори, е възможността да отмени своя указ за разпускане на Върховната рада, пише "Московский комсомолец". Определената от него дата за предсрочни избори подлежи обаче на обсъждане, твърди изданието. Парламентарните избори може да бъдат отложени за наесен и заедно с тях да се насрочат нови избори за президент, предполага "Время новостей". (БТА)