Договорът за скандалната клиника е спечелен с конкурс
Договорът за скандалната клиника е спечелен с конкурс / netinfo

Фирма Вамед е изградила 410 болници в 47 държави по света, и доколкото ми е известно, договорът за изграждане на детска клиника в България е спечелен с конкурс. Това каза в специално интервю за Дарик говорителят на австрийската фирма Майкъл Хайнрих. Фирмата, в която бизнесменът Пиерпаоло Черани е мениджър, е австрийска и Вамед и сключила договор за консултации с нея и по други проекти, като контактите са осъществявани чрез собственика на фирмата.

Как точно стана избирането на фирма Вамед за строеж на детска клиника в България, участвахте ли в конкурс?

Знам, че се водиха преговори в продължение на години между българското правителство и Вамед за създаването на договора. В края на краищата проектът не бе одобрен от българския парламент. Доколкото знам, участвахме в конкурс, но това стана преди години, затова не мога да ви кажа със сигурност. Знам само, че изборът на Вамед бе направен на основата на предложение и това предложение бе договорено в продължение на няколко години.

На основата на какво се формират цените в предлагания от вас проект?

Вамед е компания, която работи в 47 държави по целия свят, от Африка, Азия и Европа. Основният ни бизнес е да конструираме болници. И частично – да ги управляваме. Не правим нищо друго, освен да сключваме договори за строеж на болници. Затова в 47 държави по света сме поканени да построим болница и участваме в конкурси, както се изразихте. Така че този проект за болница е създаден в продължение на 25-годишния ни опит, това е рутинна процедура за нас. Цените на строените от нас болници са изключително подчинени на нуждите на клиента. Така че съществуваме от 25 години, в рамките на които сме осъществили 410 проекта за здравеопазване. Цената на всяко лечебно заведение е свързана със стандартите, които са дефинирани заедно с нашите партньори по договора. Построяването на болница в Австрия е тотално различно от построяването на болница в Гана, Африка, например, защото нуждите са различни.

Казахте, че сте участвали в конкурс за построяване на болница в България, знаете ли колко общо фирми се явиха на конкурса?

Към момента не знам нищо по въпроса. Знам само, че условията по договора бяха предоговаряни в продължение на години. Вамед като международна компания получава молба или бива поканена да даде офертата си. Обикновено това предложение бива модифицирано според нуждите на ситуацията на място. Това може да бъде инициирано от конкурс или директни преговори.

Кой ви покани да дадете офертата си в България?

Знам само, че правителството ви беше партньор по договора. Кой беше инициаторът, честно казано, към момента не мога да ви кажа. Г-н Черани беше главният мениджър на фирма консултант, с която работехме в България. Не знам името им обаче. Нямахме връзки с тях, защото проектът ни не беше успешен. Във всяка от нашите страни имаме свои представители или консултанти. Не сме сключили договор с фирмата, където г-н Черани е мениджър. Става дума за договор за консултации с фирмата, където г-н Черани бе главен мениджър. Така че това е единственото, което мога да кажа. Г-н Черани не участва в мениджмънта на Вамед. Единствената връзка е между нас и австрийска фирма, работеща в България, в която знаем, че г-н Черани е бил главен мениджър.

Кой ви свърза с г-н Черани?

Той е директор на австрийска фирма. Би могло да има различни по вид контакти с австрийските фирми. Контактът с тази би могъл да се дължи на различни причини.

Например?

В тази компания има различни партньори. Черани не е собственик, доколкото знам. Най-вероятно Вамед контактува със собственика на фирмата.

Обикновено работите ли с австрийската банка Кредитанщалт?

Не и по правило. Понякога сме партньори при финансирането на съвместни проекти.