Димитър Толев: Щом си неудобен на някого, си тръгваш от системата
Димитър Толев: Щом си неудобен на някого, си тръгваш от системата / netinfo
„Ако някой иска да махне директора на Агенция „Митници” Асен Асенов от поста му, не трябва да го прави с този кретенски начин на манипулиране на общественото мнение”, каза в интервю за предаването „Портфейл” на Дарик бившият заместник-директор на митниците Димитър Толев по повод информациите за злоупотреби от страна на близки до Асенов.

С какво се занимавате през тази година? Имате ли яхта?

Оценявам чувството ви за хумор. За разлика от някои други хора аз винаги съм казвал, казвам и ще продължавам да казвам, докато съм на тази земя, че моето имуществено състояние е на обществен показ. Не знам дали „активно интересуващото се общество” знае, но аз от много години попълвам три декларации: едната декларация е като физическо лице за данъчното ми състояние, другата декларация е по Закона за митниците, в съответствие с член 10, ако не се лъжа, и третата декларация е в качеството ми на ръководител, когато бях в Агенцията, пред Сметната палата. Тези три декларации могат да се намерят, да се сверят. Такива декларации трябва да попълват всички.

Да, непрекъснато говорим за това как митничарите си подават имотни декларации, как ако има несъответствие ги глобяват и уволняват… Но се оказва, че това не е решение, отвън се работи по-спокойно, отколкото отвътре, или бъркам?

Решението във всяка една демократична страна е решение, съответстващо на законите. Това е решението! Всичко останало е плод на необосновани нападки. Mежду другото в анонса чух, че съобщихте за някакви списъци, все още до този момент никой не е обяснил за какви списъци става въпрос, кой седи в тези списъци, за какво седи в тези списъци, кого разследват, защо разследват. Ще продължава да битува в общественото пространство подобни фантасмагории и подобни хиперболи, докато имат подобен подход и стил на работа. Това не е нещо ново. В България всичките умират да омаскарят някого, след което да продължават така „съчувствено” да се отнасят към неговото състояние или положение. Искам да допълня и нещо друго. Преди 10 години, тогавашното ръководство на Агенция „Митници” ме помоли да отида, в качеството си на ръководител на пловдивската дирекция, да отида в едно енигматично и с много слава в обществото село около Ивайлов град, където стояли някакви палати на митничари. Когато отидох там и ги заснех, се оказа, че нито една от тези сгради не е на служители на тогавашното Главно управление на митниците, по-късно Агенция „Митници”. Така че за разни яхти, самолети, балони и какви ли не още други работи, в публичното пространство се носят легенди. Оказа се по-късно, след 10 години, че много голяма част от тези имоти, сгради, къщи, вили са на служители, които работят на ГКПП, но не в системата на митниците. На българското общество трябва да му е ясно, че „Митница” е понятие от 19 век, не от 20-ти. Не се защитавам или защитавам колегите си в стил „честта на пагона”, но трябва да има прецизност, трябва да има коректност, и трябва да има точност.

Защо се получава така - това, което Вие казахте, примера който дадохте? Също така Вашето име фигурираше в списъка, както и Вие казахте, разни списъци на Румен Петков. Вече имате ли обяснение, защо попаднахте в този списък. Питам Ви, защото преди година, когато говорихме, нямахте обяснение.

Имам обяснение, каквото съм длъжен да дам пред моето семейство, роднини и близки. Това е омаскаряване, за да бъде изведен един човек от една система. Това е стил, който стил не е от вчера и от днес, пак казвам той е в България от много отдавна.

Защо трябва да бъдете изведен от тази система?

Много просто. Всеки един от ръководството на Агенция „Митници” и настоящето и предишното е назначен по Закона за Държавната администрация, но във всеки един момент договорът му може да бъде прекратен. Когато един човек не е удобен за определени екип или не е удобен за определена поставена задача, не с цел някакви криминални изпълнения, задача каквото стои пред ръководството на една структура. Съвсем нормално е на този човек да му бъде казано, че не става с този екип, или че няма да продължим да работим с този екип. Така правят всички джентълмени. Вместо да се разнасят в публичното пространство хиперболи, глупости и мръсотии.

Искате да кажете, че вие сте бил неудобен? Може би сега Асен Асенов е неудобен, или…

Дали Асенов е удобен или неудобен, трябва да го питате самия Асенов. Не виждам защо, ако действията на даден човек не се вписват определени задачи, поставени за изпълнение, тъй като „Митниците” имат да изпълняват изключително важни и тежки задачи в управлението на държавата. Това нещо съвсем спокойно може да бъде съобщено не само на Асенов, но и на който и да е. така се прави, нали сме тръгнали към структурите на ЕС, където нещата не стоят категорично така. Омаскаряване с разни безобразни пещерни квалификации. Съжалявам, че употребявам такива думи.

Назначението на Вашият наследник не показва ли потвърждение на думите, разпределение на силите между коалиционните партньори, т.е. политически натиск.

Възможно и така да е, но нямам честта да познавам този човек. Той е от 2005 година в системата на митническата администрация на Република България, в която съм бил 38 години, този човек не е бил, той не е продукт на митническата администрация…

Говорим за Румен Божинов.

Не знам точно от къде е дошъл, какви качества има и какви способности. Вероятно има качества и способности и те би трябвало да се изявят и колегите ми да печелят от това нещо, но това не е човек от кариерата. Както не са и много други хора, попаднали е екзотични прякори и които по различно време се упражняваха в управление на митническата администрация. Това съм го казвал пред вас и пак ще го повторя. В различни периоди от време, след 1989 година, върху митническата администрация в България бяха осъществени погроми. Може да се провери да се види. Това са над 1 700 души уволнени и 1 700 души назначени. Ако някой си мисли, че за този период от време могат да се направи някаква селекция и създаване на кадри, това е една от причините да бъде състоянието на администрацията на този хаос.

Защо винаги, когато се наказва митничар, той бива слаган в архива? Преди година Румен Петков остро атакува „Митницата” като каза: "Ще извадим много кирливи ризи, ако бръкнем в архива на „Митниците”. Тези хора не са ли чистачи на онова, което са свършили?

Това, което се случва в публичното пространство мога да го характеризирам с две думи: странно и срамно. Срамно е, защото много голяма част от това, което се изнася са…, уверен съм, аз съм близо една година извън митническата администрация, но целият ми съзнателен живот е преминал в тази администрация. Имам и познати, и колеги, и в нашата администрация, и в други администрации, в крайна сметка това е съдбата на един човек. Аз все пак следя във вестници какво пише и съм уверен, че много голяма част от това са лъжи. Това че в системата на „Митницата” има за чистене, това че има неподходящи хора, това е категорично и това съм го казвал и когато съм бил на различни ръководни постове в системата на „Митниците”, но това не значи, че трябва администрацията да бъде по такъв начин омаскарява и по такъв начин оплювана.

По трудно ли е днес, чрез "Бимакс" и мобилните групи извършването на контрабанда или митнически нарушения, отколкото преди време?

Разбира се, че е по-трудно и ще става все по-трудно. То се отнася до мобилния контрол. То не бяха политически партии и дебати в народното събрание, викове и крясъци срещу присъствието на консултантите нещо, което някой е дошъл да помогне и с този мобилен контрол в момента се кичат и се хвалят каква ли не администрация, като почнете от вътрешните работи та стигнете до съдебната система. Създадоха ден след ден, час по час, мобилни групи за опазване на „зелената граница”, за вътрешността на страната, за действия между прокуратура, полиция и данъчна администрация. Това по начало в 2002 година, това е пътят, който са извървели нашите колеги, нашите партньори от страните от ЕС. Ние направихме от това политически скандал, каква ли не мръсотия, кой ли не се изказа. Скоро четох, че и някакви мними куфари с пари са отивали към мобилния контрол. Пълна глупост и лъжа.

Тогава атаките, които има в момента към „Митницата”, не целят ли да се сложи край на присъствието на "Краун Ейнджънс"?

Присъствието на "Краун Ейнджънс" в България е нещо, което почива на ясни и точни правила. Има договор, който приключва в края на годината. Би трябвало да се направи рекапитолация на тази дейност, както всяка консултантска дейност и всяка дейност, свързана с помощ и подкрепа. Нима администрацията от последните 10 страни, някои от които бяха членове на бившият комунистически блок, нима не получиха подкрепа от колегите си от страните с по-голяма традиция и опит в митническия контрол, така и България ще получи такъв опит.

Каква е прогнозата? Ще има ли рокади в „Митницата” след скандалните изявления на Георги Георгиев–Пурата?

Пак казвам - този млад колега, защото той е чувствително по-млад от мен и който аз не познавам, за мен той е попаднал не на място в своя живот в тази администрация. Слушах негово интервю, в което нищо от това, което той каза, не беше точно. Той говори за 5000 души митнически служители, което не е вярно. Те не са дори и толкова. Той дори не си е поставил задача да ги провери. Този човек знае как е попаднал, иам си ред и начин да се прецени какво прави в тази система. По същия начин по който е попаднал, по същия излезе, дали ще има рокади, това ще реши ръководството на МФ, ако прецени дали това отговаря на истината. Тези работи с яхти, балони, самолети и леки коли са много лесно проверуеми.

Ако са под чужд флаг?

Дори и да са под чужд флаг. България има сътрудничество с поредица страни, от които може да се каже веднага къде, какво става. Нека не си правим такива шеги.

Смехотворен е сценарият Асен Асенов и кумът му да имат яхта?

Асенов и кумът му, ако имат яхта, и тази яхта е в България, това може да бъде установено от първия до последния кмет на селото на района, на общината, където се намира това нещо. Тези хора не се ли качват на тази яхта, тези хора под земята ли стоят, какво правят?! Това не е начинът, ако някой иска да критикува или да покаже слабостите на един или друг ръководител, да вади на повърхността такива срамотии и такъв позор. Това е много характерно нещо. Отново, ако някой иска да се раздели с някого трябва непременно да го оплюе, защо няма доблестта да му каже, благодарим ви за ръководството, за екипността, за всичко, така и човек тръгва и няма да пропадне, но не с този кретенски стил и начин на манипулиране на общественото мнение.

Защо въпросът за смяната на Асенов е толкова актуален днес, а не преди година. Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев каза в интервю за "Часовете", че само след доказателства той си отива от поста, а Асенов в затвора. Възможен ли е този сценарий?

Не мога да кажа. Единственото, което считам, че е правилно и обективно и е вярно е това, че трябва да има доказателства. Трябва да има и съответните санкции. Искам да ви кажа и нещо друго. Преди време, преди два месеца и половина горе долу, един екип в Пловдив на ваши колеги – репортери, дойде в моя дом и то с фоторепортер, за да ме питат какво правя и да вземат интервю с мен и говориха с мен 45 минути. Явно целта пак е била, че ще се натъкнат на някакви пак ужасии или какви ли не глупости. Два месеца и половина това интервю не излиза. Аз това не го казвам нарочно, защото не е интересно за онези, които очакват балони и какви ли не още други страхотии, ако Асен Асенов има някакви грешки, бих му казал, че трябва да излезе съвсем мъжки и да защити както себе си, така и системата, в която ръководи, а не да излиза заместник-министър Кадиев, който много малко разбира от „Митниците” и да защити и колегите си и себе си, достойно пред обществото, защото той го дължи на тази система.

Но това е заместник-министър на финансите и да не разбира от това?

Ами г-н Кадиев не знам какво разбира от митническата администрация и от митническата проблематика и въпроси, може би ще се научи живот и здраве, но това което искам да кажа на г-н Асенов е, че той трябва да излезе и да защити системата.