Дейли мейл: Български престъпници във Великобритания
Дейли мейл: Български престъпници във Великобритания / netinfo

Български престъпници могат да се насочат към Великобритания, след като бъдат освободени при амнистията в чест на присъединяването на страната към ЕС, пише електронното издание на лондонския "Дейли мейл".

"Общо 1500 престъпници ще бъдат освободени в бившата комунистическа страна, което представлява един от всеки седем души зад решетките. Всички те имат право да влязат във Великобритания като граждани на ЕС. Правителствен документ, изтекъл в медиите миналата година, показва, че Великобритания е предпочитана дестинация за "нежелани гости" от България и Румъния", съобщава "Дейли мейл".

Българите твърдят, че предсрочното освобождаване на затворници е в чест на членството на страната в ЕС заедно с Румъния от 1 януари. Но критици на мярката смятат, че най-вероятната причина е хроничната пренаселеност на българските затвори, пише вестникът.

Ще бъдат освободени две основни групи: тези, които имат присъди до три години за дребни умишлени престъпления и други, които имат присъди до пет години за непредумишлени престъпления, отбелязва изданието.

Електронното издание на "Дейли мейл" цитира заместник-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, че само хора с присъди за убийство, трафик на хора, сексуални престъпления, нелегален хазарт, тежки пътни произшествия и шофиране в нетрезво състояние няма да бъдат засегнати от амнистията.