Дебалцево - разминирана е най-опасната мина по пътя към спиране на огъня в Украйна
Дебалцево - разминирана е най-опасната мина по пътя към спиране на огъня в Украйна / снимки: БГНЕС

Руският печат помества прогнози за развитието на обстановката в Украйна след отстъплението на киевските сили от стратегическия град Дебалцево. Вчера сутринта по-голямата част от украинските войски в района - над 1000 души, излязоха от обкръжението, пише "Ведомости". Вестникът се позовава на източник, близък до Съвместния център за контрол и координация (СЦКК) към ОССЕ, в който са представени и руски, и украински
военни.

Сепаратистите от Донецк заявиха снощи, че са поели изцяло контрола над града, а президентът Петро Порошенко съобщи, че от Дебалцево са изведени 2745 украински военни и почти 200 единици техника.

Донецка народна република: Дебалцево е напълно под наш контрол

Според източника на "Ведомости", изтеглянето на киевските сили е било договорено предния ден със съдействието на СЦКК, Международния комитет на Червения кръст и "някои украински политици". Бунтовниците са разрешили на украинските военни да напуснат района с техниката, която успеят да заредят и подкарат, и да си запазят личното оръжие. Сепаратистки сили са се разположили почти в целия град, там е изпратена хуманитарна помощ и се организира евакуацията на бежанци.

Само по себе си изтеглянето на киевските войски от Дебалцево не изпраща на Запада позитивни сигнали и ако ситуацията не се нормализира, ЕС може да наложи нови "целеви санкции", коментира полският експерт Лукаш Венерски. Развоят на нещата в Дебалцево
доста ще облекчи евентуалното изпълнение на последните споразумения
от Минск, смята обаче директорът на международния център за отбранителни изследвания в Естония Матю Брайза.

Дебалцево  "разминирана е найопасната мина" по пътя към спиране на огъня в Украйна
netinfo

"При всяко положение, най-опасната мина по пътя към спирането на огъня, предвидено в минските споразумения, е разминирана; може да започне изтегляне на артилерията и масовата гибел на хора ще спре", казва руският аналитик Иван Коновалов.

Украинските сили се изтеглят от обкръжението в Дебалцево

Украинските власти се опитват да отложат диалога с Донбас по съществените въпроси - на това се дължи и "киевската истерия заради "дебалцевския котел", смята Алексей Чеснаков, шеф на близкия до Кремъл Център за политическа конюнктура, цитиран във "Ведомости". "От самото начало бе ясно, че предстои "договорено" изтегляне на украинските сили от котела, защото сега всички страни не желаят да се провалят последните споразумения от Минск", казва военният наблюдател Михаил Барабанов.

"Друг въпрос е, че Порошенко, равнодушен към гибелта на мирни жители и на собствените му военни, с цел да си запази престижа отказа да договори това с Владимир Путин още в Минск, с което погуби и вкара в плен няколкостотин свои войници и превърна онова, което в Минск можеше да се представи за компромис, в поредното поражение за украинската армия", коментира Барабанов.

Дебалцево  "разминирана е найопасната мина" по пътя към спиране на огъня в Украйна
netinfo
Според в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си, "партията на мира" в Киев е постигнала временна победа над "партията на войната" в Киев. Оттук и отстъплението на
украинските войски в Донбас, и перспективите за нови продължителни преговори.

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че ситуацията около Дебалцево е "тест, който ще покаже дали сепаратистите и Русия смятат да спазват споразуменията. Спирането на огъня и изтеглянето на тежките оръжия трябва да обхванат изцяло Дебалцево и това да стане незабавно, докато няма нови кръвопролития".

Изданието цитира и украинския експерт Костянтин Бондаренко, според когото резолюцията на Съвета за сигурност, тъй очаквана от Киев, само е потвърдила Минските споразумения. "Отново се казва, че уреждането може да стане само по дипломатически, но не и военен път. Решението на Съвета за сигурност допълнително легализира тезата, подкрепяна в Украйна от т. нар. партия на мира. Но има и партия на войната, която настоява да тръгнем на бой до победа", казва той. В близко време Бондаренко не очаква никакви радикални решения.

В момента Киев има интерес от временно примирие също като сепаратистите. Затова и двете страни ще се опитват да запазят "режима на тишина" и да минат към следващата стъпка от минските споразумения - изтегляне на оръжията. Процесът обаче ще е труден, особено щом липсва ефикасен контрол, прогнозира пред "РБК дейли" украинският политолог Михайло Погребински. Киев според него смята за твърде вероятно да получи оръжия от САЩ и затова ще иска да ги изчака.

Минските споразумения са реалистичен сценарий, означаващ временно замразяване на конфликта. Тоест, щом бъдат изпълнени първите две точки - спиране на огъня и изтегляне на въоръженията, във всички заинтересовани столици ще се отронят въздишки на облекчение, коментира руският му колега Алексей Макаркин.

Дебалцево  "разминирана е найопасната мина" по пътя към спиране на огъня в Украйна
netinfo
Не се знае обаче докога ще трае това замразяване, особено без да има строг международен контрол, отбелязва той. Сега всяка от двете страни - Украйна и амопровъзгласилите се републики наред с Русия, приема за предпоставка, че икономиката на съперника ще рухне по-рано.

Източник: БТА