Да те залее океан
Да те залее океан / снимки: Impact Press Group, архив

Сега или никога! Германски експерти настояват, че е крайно време за действия срещу промените в климата. Учените прогнозират, че до 2300 година морското равнище може да се покачи с цели 4 метра.

До 2300 година морското равнище може да нарасне с цели 4 метра, дори и политиците от началото на 21 век да са действали правилно. Настъпването на океаните съвсем не може да бъде спряно толкова бързо, колкото покачването на земната температура. Ако погледнем в по-далечното бъдеще, ще установим, че равнището на световния океан реагира с 50 години забавяне на предприетите мерки за защита на климата, констатират германски учени, пресъздали изкуствено ситуацията след 200 години.

Да те залее океан
netinfo

Целите са амбициозни, но мерки липсват

Набелязаните от международната общност цели за опазване на климата предвиждат ограничаване до 2 градуса на земното затопляне до края на този век. Нещо повече - по-амбициозните искат да сведат градусите дори до 1,5. Но доколко реалистични са тези цели? Експертите от екологичната организация „Climate Analytics" в Берлин и от Института за изследване на климатичните промени в Потсдам изтъкват, че щедрите обещания и до днес не са последвани от конкретни решения. А е крайно време политиците да се задействат.

След преглед на възможното развитие на нещата учените от Берлин и Потсдам стигат до извода, че към 2100 година покачването на морското равнище може да се утрои в сравнение с днешните стойности - с 9 до 10 милиметра годишно. А ако се отправи поглед още по-напред в бъдещето, тази тенденция само се затвърждава.

Да те залее океан
netinfo

Морското равнище расте неудържимо

Дори и затоплянето на въздуха да се сведе само до увеличение от 1,5 градуса, морското ниво ще нарасне с 1,5 метра до 2300 година, след което ще настъпи затишие. А ако затоплянето е по-голямо, увеличението ще е с цели 2,7 метра. Дългосрочността на прогнозите предполага и вариации - между 1,6 и 4 метра.

Ясно е какво ще се случи, ако тези прогнози се сбъднат: много острови и градове буквално ще потънат. Силно застрашен е например Ню Йорк. Дори морското равнище да се покачи само с 1 метър, наводнения ще връхлитат града на всеки 3 години, вместо веднъж на столетие, както е сега.