Да имаш Обама за съсед
Да имаш Обама за съсед / снимки: Reuters

Знаете ли, че и Чикаго си има своя Хайд парк? Наричат го "квартала на Обама". От него през 1985 започва шеметната кариера на първия тъмнокож президент на САЩ. Каним ви на разходка из чикагските президентски "потайности".

Наш задочен гид ще бъде Едуард Мейзър, пенсиониран преподавател от Чикагския университет. Той е съсед на Обама в квартала, в който бъдещият 44-ти американски президент се установява през 1985 година. Днес го наричат "квартала на Обама". В него той следва, живее и се влюбва в колежката си юристка Мишел Робинсън. Пак там Обама става защитник на правата на афроамериканците и дава първа заявка за по-късната си политическа кариера.

Едуард Мейзър обича да се разхожда в Хайд парк. Спира се и ни показва жилището, където е живял Обама в "чикагския" си период: "Живееше точно там, на първия етаж на номер 5432, Йиствю парк. Това беше първият дом на двете му дъщери, в него вероятно е писал и кандидатурата си за място в Сената".

На сватба със Сикрет сървис

Хайд Парк е университетският квартал на Чикаго. Мейзър живее в него от 20 години и познава всяка керемидка, знае много за историята на това място. Най-известният му съсед е бил и си остава той - Барак Обама. На ъгъла с Кимбарк Авеню сочи към 57-ма улица: "Там е любимата му книжарница. Тя действа на принципа на кооперацията - членовете й получават книги с отстъпка. Обама продължава да членува в нея".

Следващата ни спирка из квартала на Обама е пред любимата му бръснарница. В нея той се подстригва години наред. И винаги при един и същи фризьор. Днес Зариф е най-известният фризьор на квартала, често го канят в телевизията, дава куп интервюта. Във фризьорския му салон са окачени няколко портрета на Обама, а повечето клиенти са афроамериканци като него.

Да имаш Обама за съсед
netinfo

Пътят ни продължава към Саут Грийнуд Авеню. В елегантните сгради живеят представители на горната средна класа - адвокати, банкери, професори, но също така учители и държавни служители.

С вкус на шоколад

"Има нещо много вълнуващо в това да си съсед на президента на САЩ. От друга страна е и пречка за хората, защото те постоянно трябва да се легитимират пред силите за сигурност. На ъгъла отсреща е църквата - точно срещу жилището на Обама. Ако някой реши да се ожени там, всичките му гости трябва да бъдат проверени от хората на Сикрет сървис", разказва Едуард Мейзър.

А ако някой се застои пред къщата на президента или забави ход, за да я разгледа, охраната моментално пуска сирените и включва аварийното осветление. Веднъж това се случило на една иракска делегация, дошла в Чикаго по покана на Държавния департамент. Когато иракчаните започнали да снимат къщата на президента, сякаш от нищото се появила жена-офицер от службите и прогонила чужденците.

Да имаш Обама за съсед
netinfo

Накрая любезният ни домакин ни показва и мястото, където са се запознали Барак и Мишел: "Точно там, в това заведение за бързо хранене от веригата "Събуей". Преди тук имаше кафене. В него е била първата среща на Мишел и Барак. Днес знаем дори какъв сладолед са си поръчали. Мишел издаде тайната, след като Обама спечели президентските избори. Първата целувка е била с вкус на шоколад..."