Цялата власт на заветите!
Цялата власт на заветите! / netinfo

Остро, като от заводски стол, замириса на съветско време. От властта, която не се сменя години наред. От нерушимия блок между комунисти и безпартийни. От пътя, по който сме тръгнали и няма да отстъпим. От социалистическата демокрация. От ръководителя на партията и правителството.

Ето, Гризлов - председател на президиума на Върховния съвет, както се казваше порано - припомня с добра дума динамичните 30-те години, а духовният глава в лицето на патриарха констатира, че либералните ценности са умрели.

Властта принадлежи на народа, затова го привличат за съюзник: с облигациите за държавния заем, с техните младежки организации "Наши" и "Местни" (комсомолът), със суверенната им демокрация (социалистическата демокрация), с техния антиамериканизъм и с търсенето на врагове сред чужденците, с плашилото за шпионите, с обществените си организации (Обществената палата).

И с Владимир Путин, който изкласява с невиждани темпове. И председателят на правителството - млад, само на 66 години.Някак не хубаво мирише на съветско време. Не носталгично. Това не е миналото време, а е настоящето, което подло подражава на политическото минало. Например депутатът Гудков внесе в Държавната дума законопроект "За участието на гражданите в осигуряването на правовия ред". Налице е широка демокрация, привличане на масите да участват в помощ на държавата. Но само като си спомним доброволните народни дружини, оперативните отреди от миналото и тръпки ни побиват: чиста организирана престъпност под прикритието на червените ленти на ръкава. Нарушаване на закона под формата на негова охрана: "Народните дружинници могат да прилагат физическа сила, за да премахнат опасност, пряко заплашваща тях или други лица, при необходима отбрана или при крайна необходимост." А после кой ще каже дали е имало крайна необходимост или необходима отбрана? Това ще решат съответните органи, които ще напишат в протокола каквото поискат.

По силата на неписани споразумения за доброволна помощ на миграционните органи и милицията по улиците вече сноват представители на прокремълските младежки обединения, които правят хайки и ловят неканените гости на столицата. А сега ще се появят и дружинниците. Връщането на дружинниците е напълно в синхрон с военно-патриотичното възпитание на младежта по старо-нов маниер: летните лагери на "Наши" напълно се вписват в съветската логика на унифициране на младите мозъци. А полувоенната ориентация отговаря на задачите, които поставят другарите от компетентните органи на "Наши", "Местни" и разни безименни доброволни помощници. Инициативата отгоре се посреща с ентусиазъм долу, особено сред националистическите отреди на съзнателната младеж. Например със следната мотивация: "В момента много деструктивни сили искат да тласнат Русия в хаоса на революцията. При неблагоприятен развой на събитията народните дружини биха могли да станат изключително важен стабилизиращ фактор и мощна преграда пред хаоса и разрушаването на държавата." Подобна мотивировка, взета от един националистически сайт, винаги е подтиквала властта от автократичен тип към създаване на институцията на доброволните помощници.

Достатъчно ни е да си спомним решението на партията и правителството от 2 март 1959 година "За участието на трудещите се в опазването на обществения ред в страната" и постановлението на ЦК на ВЛКСМ от 20 март 1959 година за участието на комсомолските организации в опазването на обществения ред, които доразвиват по-ранни документи от 1932 година, а след това са доуточнени през 70-те години.

В онези времена дружинниците помагаха не само на милицията, но и на компетентните органи в борбата с прозападните настроения, с четенето на забранени стихове, със свободомислещите и прочие низкопоклонници пред Запада.Учудващо е само едно: колко бързо обикновените представители на населението и особено младежта улавят сигналите, изпращани отгоре.

 

Тези кошмари съветско производство не са записани в генната памет на днешната младеж. И щампите на една отишла си цивилизация се възпроизвеждат с плашеща точност и дори с идентична идеологическа аргументация, пълни с фалш глупост, да не говорим за антиправния патос и съдържание.А като цяло, сегашното началство и неговите доброволни помощници живеят в строго съответствие със стандартите, установени в съветско време. Цялата власт на заветите! (БТА)