Числото 39 стана прокълнато за шофьорите в Афганистан
Числото 39 стана прокълнато за шофьорите в Афганистан / снимки: DarikNews.bg, архив

Все повече афганистанци избягват да купуват коли, съдържащи в регистрационния си номер числото 39, което напоследък се е превърнало в синоним на "сводник", съобщи Ройтерс.

Шофьорите, които карат автомобили с числото 39, купени преди то да придобие новото значение, стават обект на подигравки в Кабул.

"Сега дори малките деца казват "виж, там има 39". Тази кола носи лош късмет, не мога да изведа семейството си с нея", заяви Мохамед Ашраф, който работи за проект на ООН. Други собственици на коли с числото 39 се ядосват или отказват да говорят, когато ги попиташ дали автомобилът им е бреме за тях.

Никой не може да каже със сигурност защо числото 39 така внезапно се е превърнало едва ли не в проклетия, но в афганистанската столица се носи слух, че това има нещо общо със сводник от съседен Иран. Говори се , че неговата лъскава кола съдържала в регистрационния си номер числото 39, поради което той получил прякора "39".

Числото 39 стана прокълнато за шофьорите в Афганистан
netinfo

Търговци се оплакват, че заради истерията никой не иска да купува коли с числото 39. Някои обвиняват корумпирани полицаи за цялата тази история. Според тях въпросът е нашумял точно когато започнало издаването на нова серия регистрационни номера с числото 39 в началото. Афганистанските регистрационни номера съдържат пет цифри. Шофьори се оплакаха, че пътни полицаи им искат между 200 и 500 долара, за да им сменят номер, започващ с 39.

Числото 39 стана прокълнато за шофьорите в Афганистан
netinfo

Няколко седмици, преди да започнат да избягват колите с числото 39, шофьорите в Афганистан се бяха втурнали да махат лепенките с изображения на дъга, които украсяваха вносни автомобили. Те бяха на мода, докато афганистанците не разбраха, че дъгата е символ на хомосексуалистите. (БТА)