Чернев: Заплахата срещу мен е реална
Чернев: Заплахата срещу мен е реална / netinfo

Павел Чернев коментира пред "Дарик" новината, че хора от "Атака" готвят неговото убийство.

Кой има интерес да Ви премахне?

Най-вероятно този или тези, чиято кариера свършва с казаната от мен истина, с моите свидетелски показания. За мен, честно казано, е една неприятна, омерзителна новина, че наистина има такива хора или кръгове, които са паднали толкова ниско и са загубили всякакъв политически и какъвто и да било друг аргумент и са опрели до насилието.

Визирате ли конкретно Волен Сидеров?

Аз не мога да визирам когото и да било, най-малкото информацията за някакъв вид криминален сговор не я подавам аз. За мен е важен фактът, че нещата са стигнали до това ниско ниво и че хора, с които съм работил и съм бил съратник, са се превърнали в това, за което вече стана ясно.

Подозирате ли, г-н Чернев, шофьора на Сидеров - Любомир Бакърджиев?

О, за Любо Бакърджиев е абсурдно. Той първо си призна съвсем чистосърдечно вината и получи включително и присъда, така че това момче го изключвам изцяло. Той най-малко има и възможност и мотив.

На къде са насочени Вашите подозрения?

Това, което разбрах, е за някакви кръгове около или в самата партия „Атака”. Но не мога да коментирам чужда информация, така че …

А вие лично получихте ли такава заплаха?

Аз не съм отдал никакво значение, от месец април ходя по улиците необезпокояван. Рядко се случва някой нещо да подметне, но аз никога не обръщам внимание на заплахи и подмятания. Не съм такъв човек.

Тоест, сериозна заплаха за живота си не сте получавали?

Ами, сериозна заплаха за живота ми… аз не мога да я тълкувам като такава. Разни подвиквания и подмятания за мен не са сериозни. Но сега вече оперативната информация, с която боравят такива сериозни институции като Главна прокуратура и т.н., това е ново и различно. Най-вероятно са във връзка с активизирането на следственото дело срещу Волен Сидеров и факта, че най-после са осъзнали, че аз съм основният и единственият свидетел.

Други възможни мотиви за опита за покушение срещу Вас допускате ли?

Не. Изключвам.

Отсега се сещаме какво би казал Волен Сидеров – кампания срещу мен, когато предстои да се кандидатирам за президент. Можете ли да разсеете такъв евентуален негов отговор?

Дотолкова, доколкото не от мен излиза тази информация и не аз оповестявам пред медиите, върху мен би следвало да тежи задължението да опровергавам Волен Сидеров в неговите поредни твърдения. Но с тази бележка моят коментар е, че репертоарът на Сидеров се изчерпа – да измисли нещо по-умно.

Смятяте ли, че заплахата е реална и страхувате ли се за живота си?

Заплахата сигурно е реална, за да се занимае главния прокурор с това. Не съм човек, който да се страхува от сянката си, но може би разумно би било да помисля за някакви мерки. Така или иначе за мен важното е да мине разпитът пред съдията. По този начин моите показания остават непоклатими в каквато и да е ситуация, не дай си Боже и в най-необратимата. Само глупакът не би се страхувал, но може би ми трябва време, за да осъзная какво реално се случи. Реалното е, че този който загуби всякакъв друг политически аргумент, вече прибягва до насилие – метод, който не е достоен не само за един политик, но и въобще за нормален човек. Но явно за моите бивши съратници е свойствено да не чуват гласа на истината. Когато ги запитах за един закон, който улесняваше ДПС в парламента и за който те гласуваха.....аз ги попитах нали ние сме срещу всичко престъпно, което ДПС прави, защо са им дали още правомощия, които ги подпомагат срещу опозицията, те просто ме изключиха от парламентарната група. Този стил на действие е специфичен, показателен.

*Интервюто с Чернев можете да чуете в звуковия файл