България усеща хватката на гангстерите
България усеща хватката на гангстерите / netinfo

В момент, когато България се готви да влезе в Европейския съюз, официални представители на страната заявяват, че тя е оставена на произвола на организираната престъпност и корупцията. Това се отбелязва в материал, поместен на уебсайтовете на британските телевизии Ай Ти Ен, Ай Ти Ви и Ченъл фор, като са цитирани думи на главния прокурор Борис Велчев и премиера Сергей Станишев. Той е озаглавен "България усеща хватката на гангстерите".

"Имаме проблем с поръчковите убийства, наркотрафика и трафика на хора", цитиран е да казва Велчев. Главният прокурор отбелязва още, че корупцията е широко разпространена сред българските полицаи и политици.

Велчев предупреждава, че мафиотските босове "имат приятели по високите места", което ограничава възможността на прокуратурата да предприеме срещу тях строги мерки. Главното му безпокойство е, цитиран е главният прокурор в материала, че е възможно някои от ръководителите на организираната престъпност да се ползват с протекции в съдебната власт.

"Зная, че много хора се страхуват от България", заявява от своя страна Станишев. Премиерът обаче обещава, че съдебната система ще предприеме действия срещу организираната престъпност и злоупотребите със служебно положение.

Станишев обяснява още, че целта му е да подобри условията за чуждестранните инвеститори. Той отхвърля и опасенията, че пазарът на труда в държави от Европейския съюз ще бъде залят от български работници след предстоящото на 1 януари присъединяване на страната ни към съюза.

В материала не се уточнява кога са направили изявленията си Велчев и Станишев. /БТА/