Буш против властта в Куба да премине към брата на Кастро
Буш против властта в Куба да премине към брата на Кастро / снимки: БГНЕС
Американският президент Джордж Буш възнамерява да отправи строго предупреждение, че САЩ няма да приемат политическа промяна в Куба, при която Фидел Кастро ще предаде властта на брат си Раул, вместо на кубинския народ. Това пише двестник "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА.

Буш ще отправи предупреждението по време на реч пред специално поканени кубински дисиденти в Държавния департамент.

Според "Ню Йорк таймс" предупреждението ще е най-обстойният отговор на политическите промени в Куба, започнали преди година, когато Фидел Кастро се разболя и предаде властта на брат си Раул.

В действителност речта ще отправи призив към кубинците да се съпротивляват, което е доста твърда линия на поведение за един американски президент, отбелязва вестникът. Според изданието се очаква Буш да каже на кубинската армия и полиция, че за тях "има място в една нова Куба". "Ню Йорк таймс" цитира неназован представител на американската администрацията, според когото Буш ще се обърне и към кубинския народ с думите, че той "има властта да определя съдбата си и да осъществява промени".

Според вестника Буш ще изброи някои стимули за промяна - като засилване на културния и информационния обмен с Куба и даване на разрешение на религиозни организации и други сдружения с идеална цел да изпращат компютри на Куба и да отпускат стипендии на кубински граждани.

 

 

 

 

Американският президент обаче вероятно ще повтори исканията на своята администрация за свободни и прозрачни избори, както и за освобождаване на политически затворници, пише "Ню Йорк таймс".