Британски спецчасти навлизали на иранска територия
Британски спецчасти навлизали на иранска територия / netinfo

Британски командоси многократно са навлизали на иранска територия през последните няколко месеца с цел да провалят операция на иранските специални служби "Ал Кудс" в състава на корпуса на "Революционните гвардейци". Това съобщи лондонският вестник "Таймс", като цитира британски военни източници.

Британските командоси участвали "в десетина ожесточени престрелки с ирански контрабандисти на оръжие". С контрабандата на оръжие от Иран в Ирак, контролирана от "Ал Кудс", се занимават както иранци, така и членове на иракските шиитски милиции.

В отговор на нападенията на британски командоси и на техни колеги от специалните части, британски военни обекти на иракска територия няколко пъти били обстрелвани с ракети от Иран, пише вестникът.

Британското командване се опасява, че "Гвардейците на революцията" използват примирието между британските части и иракските шиитски милиции, за да вкарат в Ирак оръжие, което впоследствие ще бъде използвано за нападение срещу британската военна база на летището в Басра. При операциите на британските командоси са аловени зенитни ракети и взривни устройства, използвани за атентати срещу военни конвои.

Вестникът посочва, че действията на британските специални части съвпада с период на рязко активизиране на разузнавателните операции на американското и британското командване в Ирак срещу Иран. Над иранска територия денонощно летят на смени поне седем американски разузнавателни самолета "Ю-2".

Британското правителство много внимателно формулира своите изявления, за да избегне преките обвинения срещу иранското правителство, когато разкрива информация за действията на специалните части на "Революционните гвардейци", които според активно снабдяват шиитските милиции в Ирак и талибаните в Афганистан с оръжие, пише "Таймс".

В същото време, посочва вестникът, експерти по Иран са твърдо убедени, че нелегалните доставки на оръжие биха били невъзможни без одобрението на иранското ръководство. Изданието допълва, че началникът на "Ал Кудс", генерал Касем Сулеймани, поддържа преки контакти с върховния ирански лидер аятолах Хаменей. (БТА)