Известният британски историк Иън Кършоу смята, че руската нападателна война срещу Украйна ще приключи до лятото, пише Deutsche Welle. Ето какви са аргументите му.

"През пролетта ще видим дали украинската армия с помощта на Запада ще е готова за нова офанзива, с която да изтласка нападателите от своя територия. Ако това стане факт, още през пролетта или лятото ще се открие път за едно или друго решение на конфликта", каза известният британски историк в интервю за вестник "Зюддойче Цайтунг".

"Степента на изтощаване и за двете страни е трудно поносима"

Сегашната "степен на военно изтощаване" и за двете страни е "трудно поносима", казва още Кършоу. Затова той предполага, че военните действия няма да се проточат твърде дълго и ще приключат за половин година.

Вестник "Берлинер Цайтунг" цитира британския историк с думите: "Руският президент Владимир Путин се докара до положение, за което никога не е предполагал, че е възможно. Сега той води война, която няма как да спечели, и която е много скъпа и вредна".
Според Кършоу трябва да се изчака и види в какво състояние са въоръжените сили на двете воюващи страни в края на тази зима. "За Украйна това ще е много трудна зима, но, разбира се, и за много руснаци."

Путин и Русия са изолирани

Войната на Путин срещу Украйна ще има много дълготрайни последици за Москва, казва по-нататък Кършоу. "Русия сега е изолирана, особено в Европа. В този смисъл решението да се нахлуе в Украйна ще струва твърде скъпо на Москва. Това решение променя Европа – как точно – засега не може да се предскаже", твърди 79-годишният британски историк.

Войната изисква нова енергийна политика

Отсега обаче е ясно, че войната налага необходимостта от нова енергийна политика и води до рецесия, казва той в заключение.
Deutsche Welle