Божествените авиолинии
Божествените авиолинии / netinfo

Туризмът е сериозно перо в доходите на Ватикана и държавата-град реши, че са й необходими собствени въздушни линии за превоз на поклонници до католическите светини. Вчера бюджетната авиокомпания на Светия престол извърши първия си рейс от Рим до френския град Лурд. Освен група поклонници католици, ватиканските въздушни линии посрещнаха сред първите си пътници и представител на висшия клир на Римокатолическата църква.

Според руската служба на Би Би Си, за да осигури въздушни превози по светите места, Римската курия е сключила петгодишно споразумение със собствената си туристическа компания "Опера романа пелегринаджи", която организира поклоннически турове, и с италианския пощенски авиопревозвач "Мистрал еър", изпълнявал по-рано само доставки на товари.

Само два самолета на малката чартърна авиокомпания носят засега цветовете на официалното знаме, което се вее над резиденцията на папския двор. Още през първата година от дейността на своите авиолинии обаче Ватикана се надява да бъдат превозени близо 150 000 пътници. Предвидени са въздушни маршрути до католически светини във Франция, Полша, Испания, Португалия и Близкия изток, а след време и в Мексико.

Очаква се Ватикана да осигури активно движение на поклонници между светите места за католиците от декември 2007 г. Планират се също маршрути до Ерусалим и Египет за посещение на планината Синай, позната също като Планината на Мойсей. Освен това авиокомпанията на Светия престол ще извършва полети до страните домакини на прояви, важни за католическата общност. През 2008 г. например компанията предвижда рейсове до Сидни (Австралия), където ще се състои Световен младежки конгрес.

Въздушният превозвач очевидно ще работи в Рим, тъй като Ватикана не разполага с летища - там има само хеликоптерна площадка. Ще припомним, че дори самият папа Бенедикт Шестнайсети предпочита да пътува с хеликоптер на по-малки разстояния.

Ватикана явно разчита, че независимо от целта на пътешествието туристите ще бъдат привлечени от самата идея за полет, покровителстван от църквата. По данни на Би Би Си на борда на машините от ватиканските авиолинии пътниците ще видят седалките украсени с цитати от Библията, а по време на полета ще могат да слушат молитви и да се запознаят с католически светини чрез аудио- и видеозаписи. Освен това стюардесите ще бъдат специално подготвени за обслужване на религиозни пътници. Не се знае обаче как ще възприемат по-мнителните туристи цитата от книгата на псалмите "Лицето Ти ще търся, Господи", мото на новата компания - те бездруго малко се страхуват да летят със самолет.

Обкръжението на Светия отец обаче явно смята, че това надали ще смути един истински католик. А Ватикана черпи доходи главно от пожертвования на вярващи католици и от религиозен туризъм; новата авиокомпания ще привлича енориашите на Римокатолическата църква с по-ниски цени за превоз на поклонници и ще съдейства за просвещаването им.

Трябва да направим поклонничеството по-достъпно, а тази инициатива ще ни позволи да намалим стойността на билетите с 10-15 на сто, цитира Би Би Си думи на отец Чезаре Атуире, директор на туристическата компания "Опера романа пелегринаджи".

Според отец Чезаре, организирайки собствени въздушни превози, Ватикана се ръководи единствено от просветителски цели. "Не става дума да се печелят пари; това е нещо, в което вярваме. Искаме хората да изживеят един религиозен опит, който ще им помогне да затвърдят своята вяра", заявява духовникът.

Представители на Световната туристическа организация обаче смятат, че с оглед на нарастващия интерес към поклонническите маршрути ватиканските авиолинии може да станат достоен конкурент на въздушните компании, вече действащи на пазара. Те ще се борят не само за туристите католици, но и за пътешественици от други вероизповедания.(БТА)