Бившата Мис Унгария, която се превърна в бляскава холивудска звезда
Бившата Мис Унгария, която се превърна в бляскава холивудска звезда / Guliver/Getty Images

По повод смъртта на американската актриса с унгарско потекло За За Габор на 99-годишна възраст, Ройтерс и БТА съобщават интересни факти за живота й.

За За Габор е родена на 6 февруари 1917 г. в Будапеща и има две сестри - Ева и Магда, които също се преместват в Холивуд, за да работят в шоубизнеса.

Габор има участия в над 30 филма, сред които "Ние не сме женени!", "Мулен Руж", "Допир до злото". Филмовата й кариера приключва в нискобюджетни продукции като "Кралицата на космоса" (1958).

Светът изгуби десетки знаменитости през злокобната 2016 г.

В последния епизод на телевизионния сериал "Батман" За За Габор изиграва ролята на злодейка, която използва сешоари, за да краде информация от мозъците на хората.

Бившата Мис Унгария която се превърна в бляскава холивудска звезда
netinfo
Актрисата казва, че е започнала да нарича всеки "скъпа/скъпи", защото е имала проблем със запомнянето на имената.

За За Габор, бивша Мис Унгария, е била омъжена девет пъти. Съпрузите й са: турският дипломат Бурхан Белдж, хотелиерският магнат Конрад Хилтън, от когото е единствената й дъщеря, Франческа, починала през 2015 г., актьорът Джордж Сандърс, който по-късно се жени за сестра й Магда, нюйоркският бизнесмен Хърбърт Хътнър, петролният магнат Джошуа Косдън, дизайнерът на куклата Барби Джак Райън, адвокатът й Майкъл О'Хара, мексиканецът Фелипе де Алба и принц Фредерик фон Анхалт, с когото са заедно до смъртта й. Бракът с Фелипе де Алба е анулиран, защото по това време не е приключил разводът й с О'Хара.

Габор е автор на книгите "Как да хванем мъж, как да го задържим и как да се отървем от него" и "Пълният наръчник на За За Габор за мъжете".

За За Габор обобщава отношението си към брака с думите: "Да се разведеш, защото не обичаш един мъж, е почти толкова глупаво като това да се омъжиш за него, защото го обичаш".