Бил Клинтън с нова роля на президентската сцена
Бил Клинтън с нова роля на президентската сцена / netinfo

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който два мандата бе в центъра на политическото внимание, сега се появи в непозната преди роля н президентската кампания - втора цигулка и грижовен съпруг, съобщи Ройтерс.

Хилари и Бил Клинтън (наричани вече Билъри) са на тридневна обиколка в щата Айова, смятан за много важен от гледна точка на предизборната кампания, тъй като именно в този щат започва серията от предварителни избори за номиниране на кандидата на Демократическата партия на президентските избори догодина, посочва Асошиейтед прес.

Бил Клинтън все още е смятан за една от най-ярките звезди сред демократите и за един от най-талантливите политици на своето поколение, посочва агенцията. Досега той умишлено стоеше извън полезрението, за да може вниманието да се съсредоточи върху съпругата му. В Айова с първата си поява в по-активна роля той успя да привлече огромни тълпи хора на срещите на Хилари с нейни потенциални избиратели.

"Ние всъщност си сменихме ролите", заяви Бил Клинтън на предизборен митинг в Университета на Айова.

И в Де Мойн, и в град Айова Бил Клинтън успя да удържи речта си в границите под десет минути - това никога не му се отдаваше по времето, когато той самият бе кандидат, пише Ройтерс. Но и тези кратки речи му бяха достатъчни, за да изтъкне всички положителни качества на съпругата си и да подчертае усилията, които полагала в сферата на човешките права, бъдещето на децата и образованието. "Като Първа дама на САЩ тя обиколи света, среща се с лидери от целия свят и помогна да се променят много съдби", заяви Бил Клинтън.

Хилари Клинтън води пред останалите претенденти за номинацията на Демократическата партия в национален мащаб, но в щата Айова тя е на второ място след Джон Едуардс, който бе номиниран от партията за вицепрезидент на изборите през 2004 година. /БТА/