Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО)
Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО) / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп не присъстваше на церемонията за наградите Златен глобус в Лос Анджелис, но той беше там духом, или по-точно като обект на хапливи забележки и политически критики, съобщи Асошиейтед прес.

Пълен триумф на мюзикъла "La La Land" на "Златен глобус"

Още в първата минута на встъпителния си монолог, водещият Джими Фалън отбеляза, че наградите Златен глобус са "едно от малкото останали места, където Америка все още уважава народния вот". Това беше само началото. След това той сравни новоизбрания президент със злия крал Джофри от "Игра на тронове".

"Какво ли щеше да стане, ако крал Джофри беше останал жив?", попита Фалън. „Е, след 12 дена ще разберем".

Влиятелната актриса Мерил Стрийп подходи към темата много по-сериозно и разкритикува безпощадно Доналд Тръмп, без да споменава името му, в речта си, когато й беше присъдена наградата за цялостно творчество "Сесил Б. де Мил". Тя каза, че "изпълнението", което я е слисало най-много тази година е било, когато Тръмп се подиграл на репортер с недъг.

Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО)
netinfo
"Това беше моментът, когато човекът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата държава, имитира недъгав репортер, човек, от когото той има много повече привилегии, власт и възможност за обратни реакции", каза Мерил Стрийп. „Този инстинкт да унижаваш, когато го демонстрира някой . . . с власт, достига до всички хора. Той един вид разрешава на останалите да правят същото".

"Неуважението поражда неуважение, насилието предизвиква насилие", продължи Мерил Стрийп. „Когато имащите власт използват положението си, за да тормозят другите, губещи сме всички".

Мерил Стрийп целенасочено изреди и разнородния произход на много холивудски актьори и така обърна внимание към политиката на Доналд Тръмп по въпросите на имиграцията.

"Холивуд гъмжи от аутсайдери и чужденци и ако всички те бъдат изритани, няма да остане нищо за гледане освен футбол и бойни изкуства, които съвсем не са изкуства", каза Мерил Стрийп под аплодисменти.

Почти в цялата си реч Мерил Стрийп критикува поведението и политиката на Доналд Тръмп, призовавайки Холивуд да се обедини срещу атаките и да подкрепя свободата на словото, добави Ройтерс. Публиката слушаше слисано и безмълвно през повечето време. Чак когато уважаваната актриса изтъкна колко разнороден е Холивуд, се чуха одобрителни възгласи и аплодисменти.

Вижте снимки от червения килим на наградите Златен глобус в галерията тук

В монолога си Фалън спомена и новия филм на Мерил Стрийп "Флорънс", в който тя играе "най-лошата оперна певица на света". "Дори тя отказа да участва в церемонията за встъпване в длъжност на Тръмп", подметна Фалън. „Тъжната драма "Лунна светлина" е "единственото нещо от 2016 г., което е по-депресиращо от самата 2016 години", каза Фалън. Той отбеляза също, че гласовете са преброени от счетоводната фирма "Ърнст и Янг и Путин".

Встъпителният монолог на Джими Фалън като водещ на церемонията Златен глобус обаче пострада от технически проблем, отбелязва БТА. Той не беше сигурен в следващите си реплики, когато засече аутокюто му, започна да импровизира, но неуспешно.

Приемайки наградата си за най-добър поддържащ актьор в "Нощният мениджър", Хю Лори също си позволи да се пошегува с Доналд Тръмп, като каза, че това може да е последната церемония за наградите Златен глобус.

Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО)
netinfo
"Не искам да съм мрачен, но в наименованието има думите "Холивуд", "чуждестранен" и "преса", обясни песимизма си той, като добави, че някои републиканци не харесват дори думата "асоциация".

Хю Лори прие наградата си "от името на милиардерите психопати, които са навсякъде".