Без руснаци, моля, настояват чехите
Без руснаци, моля, настояват чехите / netinfo

Когато преди 29 години съветски танкове влязоха в Зайецов, безсмъртните комунисти от селото бяха сред малкото чехи, които посрещнаха войските с отворени обятия.

Тогава селото получава смущаващото име Брежневес (или "селото на Брежнев") по името на тогавашния ръководител на Комунистическата партия на Съветския съюз Леонид Брежнев.

През 1968 г. съветските войски тогава пристигнаха, за да смажат тогавашното Чехословашко движение за реформи. Чешки историк неотдавна откри, че те разположили и ядрено оръжие в базата си във военната зона Бърди, близо до Зайецов. Изминаха цели 23 години, докато и последният руски войник си отиде.

Ако сега руски войски отново дойдат тук, този път да надзирават действията в радарна база, която САЩ искат да изградят като част от своя ракетен щит в зоната Бърди, местните няма да им окажат добрия прием от 1968 година.

"Не желая нито едните, нито другите", заяви кметът на Зайецов Йозеф Хруби. "Все едно и също е дали ще са руснаци или американци".

По начин, който напомня на жителите на Бърди за годините на Студената война, днес Русия остро се противопоставя на плановете на САЩ да изградят радарна база на чешка територия, тъй като това би застрашило нейния собствен ядрен арсенал.

Когато министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс смътно обясни по време на неотдавнашното си посещение в Прага, че Вашингтон се е опитал да успокои тези тревоги, като предложил Русия да "присъства" на тези обекти, думите му смаяха много чехи.

"Американците не притежават дори купа сено в Бърди, а вече си позволяват да канят и Русия в Чешката република", присмя се в уводната си статия седмичника "Тиден", а заглавието от корицата му обяви: "Американците ни предадоха".

Оттогава видимо раздразненият чешкият министър-председател Мирек Тополанек, който според някои източници е направил коментар на предложението две седмици преди посещението на Гейтс в Прага, повтори пред журналисти, че руски войници няма да се върнат в Чешката република.

Докато Тополанек твърди, че в действителност Вашингтон е предложил на Москва да има правото само от време на време да изпраща инспектори в базите, вестник "Интърнешънъл хералд трибюн" съобщи, че "планът е Русия да изпрати офицери за свръзка" в Чешката република.

Чешки и американски длъжностни лица потвърдиха, че съвсем не е ясно каква форма би приело евентуалното руско "присъствие" в американски обекти в Централна Европа.

Тополанек обвини лявата опозиция за вдигнатия шум, но този път обзети от гняв някои бяха и някои негови привърженици в парламента, чиито гласове, поради нестаблилното разпределение на силите в долната камара на чешкия парламент, ще бъдат решаващи за одобрението на спорното съоръжение в долната камара. "Някои  чешки консерватори подкрепят американското съоръжение, защото вярват, че е добре американците да са тук, за да възпират руснаците", твърди политическият анализатор Юри Пехе.

Междувременно двустранните преговори по изготвянето на два договора, очертаващи условията, при които Прага ще позволи на Вашингтон да разположи радара в района на Бърди, продължават. И чешки официални лица потвърдиха, че евентуално руско присъствие в радарните бази не присъства в дневния ред.

Така или иначе, заместник министърът на отбраната по политическите въпроси на САЩ Ерик Еделман направи неочаквано посещение в Прага, вероятно за да обсъди с чешките преговарящи както текущи въпроси, така и американското предложение към Русия, съобщи говорител от посолството на САЩ.

Във всеки случай чешки дипломати очакват, че американското предложение няма да стигне много далече. Неофициално те твърдят, че Москва не е склонна да приеме каквито и да е предложения, просто защото целта й е да не допусне американски бази да никнат като гъби на територията на бивши нейни полигони, т.е. в страните от бившият Варшавски договор.

Специалният представител на руския държавен глава в ЕС Сергей Ястржембски твърди, че последните американски предложения са интересни и дават основание за надежда, но руският министър на отбраната Анатолий Сердюков бързо ги отхвърли като неприемливи.

Този път мненията, които се разменят по коридорите на външното министерство в Прага, не се различават много от онези, които се изказват в кръчмите в района на Бърди. "Много от нас тук мислят, че всичко това са глупости. Руснаците никога няма да приемат", твърди кметът Хруби. /БТА/