Берлускони проговори. Отново
Берлускони проговори. Отново / снимки: Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони даде първото си голямо интервю след нападението срещу него в края на 2009 г. Той използва повода на официалното представяне на книга на известния италиански журналист Бруно Веспа, за да даде отговори на най-актуални въпроси, които вълнуват италианците, съобщава електронното издание на вестник "Кориере дела сера".

В интервюто италианският министър-председател демонстрира както винаги способността си да прескача от една тема на друга. Той говори за разследването по подозрения за корупция срещу особено популярния в Италия началник на италианската „Гражданска защита" Гуидо Бертолазо, за предстоящите на 28-29 март избори за областни управители на 13 италиански области, за жените и по-конкретно за жените в политиката, за твърденията на свидетел по дело срещу мафията, свързано с ролята на „Коза Ностра" в създаването на "Форца Италия", за реформата в италианската съдебна система, за кариерите на две от дъщерите му - Марина и Барбара, и за развода му с Вероника Ларио...

Още в началото на интервюто Берлускони изрази подкрепата си за Гуидо Бертолазо и подчерта, че запазва доверието си в него. Той допълни, че е обсъдил с министрите от кабинета си оставката на Бертолазо и решил да не я приема.

Скандалът с Бертолазо потресе Италия в последните дни. Бертолазо е известен сред италианците с прякора Супермен, защото успя да се справи с кризата с боклука в Неапол и с последиците от земетресението в Л'Акуила миналата година. Той е един от най-приближените сътрудници на Берлускони, който в края на януари спомена, че ще го назначи на министерски пост. Скандалът се разрази във вторник, когато прокуратурата на Флоренция връчи на шефа на „Гражданска защита" уведомление, че срещу него се води разследване за корупция във връзка с организацията на срещата на върха на Г-8 миналата година. 

В интервюто Берлускони засегна и темата за реформата на съдебната система и за закона за така наречените „съкратени процеси". Проектозаконът вече беше одобрен от горната камара на парламента - Сената. Според него всеки един от трите етапа на процесите в Италия не трябва да превишава определен период от време, най-често две години. Ако това стане, процесът се прекратява.

Италианският министър-председател коментира и въпроса за съставянето на избирателните листи на партията му Народ на свободата за предстоящите местни избори. Премиерът съобщи, че в избирателните листи не са включени нито шоугърли, нито роднини на когото и да е било. "Сега не включвам в листите нито звезди на шоубизнеса, нито роднини. Който твърди подобно нещо, значи си измисля. Но не разбирам защо една жена, която се е утвърдила в света на шоубизнеса и има съответния опит, да не може да влезе в политиката", каза премиерът. Той определи това като форма на расизъм срещу подобни жени.

 

Берлускони проговори Отново
netinfo

(на снимката: Кукла, осмиваща Силвио Берлускони и страстта му по хубавите жени. Тема, винаги актуална за италианския премиер. Куклата е показвана в Кьолн, Германия)

Италианският премиер не пропусна да се възмути защо медиите се интересуват от личния му живот, но в същото време без свян разкри редица подробности. Берлускони уточни  във връзка с бракоразводното дело, което води с втората си съпруга Вероника Ларио, че единствено остава да бъде решен въпросът за издръжката на Ларио и за къщата, в която ще живее. „Сега само трябва да решим къде ще живее тя след развода и каква месечна издръжка ще бъде подходяща за нея", каза Берлускони. Той отново потвърди, че между петте му деца от двамата му брака няма никакви противоречия.

За първи път обаче Берлускони заговори за кариерата на най-голямата си дъщеря от втория си брак - Барбара. Италиански медии вече съобщиха, че Барбара скоро ще се дипломира в специалността философия, но има намерение да работи в сферата на издателската дейност и си е поставила за цел да заеме висш пост в издателската къща "Мондадори", която е част от медийния холдинг на Берлускони "Фининвест". "Мондадори" обаче е управлявана от първородната дъщеря на Берлускони от първия му брак - Марина. Италианските медии твърдят, че между Марина и Барбара има конфликт по този въпрос. Берлускони от своя страна използва трибуната, за да опровергае тези твърдения.

"Относно "Мондадори" искам да кажа, че няма никакви противоречия между Марина и Барбара. "Мондадори" е поверена на Марина, която върши много добра работа там. Барбара ще се дипломира по философия, след което може да избере, когато си поиска, толкова много други пътища, по които да поеме", каза премиерът. "Така че Барбара само трябва да направи своя избор в моят холдинг, който се занимава с толкова разнородни неща. И като направи този избор, татко й със сигурност ще я подкрепи", допълни Берлускони.

След откровенията премиерът присъства на вечеря за набиране на средства в подкрепа на кампанията на кандидата от неговата партия Рената Полверини за областен управител на областта Лацио. "Всъщност няма нужда да водим предизборна кампания. С такава кандидатка ние вече сме спечелили", каза Берлускони в реч на вечерята.

Берлускони проговори Отново
netinfo

Докато говореше обаче за момент Берлускони забрави мисълта си и се извини с думите: "Така е, когато говоря за жени, губя нишката. Но всъщност с всички италиански мъже е така. Или предпочитате да ви управлява някой като Марацо". По този начин Берлускони визира индиректно Пиеро Марацо, бившия областен управител на Лацио. Миналата година Марацо беше принуден да подаде оставка, когато стана ясно, че е имал връзки с травестити. (БТА)