Атентатите във Великобритания: Аматьорите са трудни за засичане, предупреждават експерти
Атентатите във Великобритания: Аматьорите са трудни за засичане, предупреждават експерти / netinfo

Неуспехът на трите опита за атентати във Великобритания изглежда издава аматьорството на извършителите им, но точно затова такива хора са толкова трудни за засичане, смятат двама френски експерти по радикални ислямистки движения.

Както в Лондон, така и в Глазгоу, системите за детониране на откритите в колите бомби експлозиви /обикновени бутилки газ, бензин и пирони/ не се задействаха. Това навежда на мисълта, че извършителите на нападенията, макар и мотивирани, не са имали нужните технически умения, казват експертите.

"Оставаме с усещането, че имаме работа с хора, които са решени да умрат. В Глазгоу те нахлуха в летището с колата. Те обаче не са овладели най-деликатната част - взривяването на експлозивите", отбелязва Луи Каприоли, който до 2004 г. е ръководил антитерористичната борба във френската Дирекция за наблюдение на територията /аналог на българската Национална служба "Сигурност" - б.ред./.

"Това значи, че те вероятно не са посещавали тренировъчни лагери, а са се подготвили на място. Някои от тях може би имат минимални познания, но не и на експертно равнище. Това показва ограничените възможноста на самообучението чрез интернет - то не е чудодейното решение, което позволява на хората напълно да овладеят процедурата за изработване на взривно устройство", добавя Луи Каприоли.

Доминик Тома, автор на книгата "Лондонистан, джихадът в сърцето на Европа", също е на мнение, че подобно на неуспешните атентати в лондонското метро от 21 юли 2005 г., и сега става дума за джихадисти, които "не изглеждат особено сведущи в техническо отношение".

"Има решимост, но не и кой знае какъв професионализъм при използваните средства. Възможно е да става дума за местна спонтанна реакция на хора, които са решили да преминат към действие, но слабото им място е аматьорството. В интернет може да се намерят видеофилми от Ирак как да се направи кола бомба. Реалното зареждане на кола с експлозиви обаче не е толкова просто, колкото се смята", добавя той.

Във Великобритания има "развъдник" на доброволци, които са готови да преминат към действие. През ноември м.г. директорката на службата за вътрешно разузнаване МИ-5 Илайза Манингъм-Бълър обяви, че британските служби следят над 1600 души, членуващи в около 200 групи или мрежи. Оттогава това число се е увеличило с 25 процента и днес заподозрените са над 2000, сочи разследване на Би Би Си от май т.г. Това изправя силите на реда пред нерешим проблем, смята Луи Каприоли.

"Големият проблем е, че се налага да се прави избор. Не може да следите всички с едни и същи средства. Наблюдението изисква сериозна логистика - нужни са преводачи, следователи и хора, които да проверяват номерата. Това е огромен обем работа и бързо се достига степента на претоварване", казва Каприоли.

Затова и терористите аматьори са неразкриваеми преди уречения ден, ако се стараят да не привличат вниманието. "Ако действат в затворен кръг, не може да бъдат засечени и това е най-голямата заплаха. Службите няма откъде да тръгнат, за да стигнат до някое звено. Една група без връзки с външния свят, която се е саморадикализирала и от днес за утре решава да премине към действие е нещо, на което няма как да се противодейства", смята Луи Каприоли.

Според Доминик Тома може би става дума за "второто поколение на Лондонистан".

"Това са хора, родени във Великобритания, които отначало са били обучени от войнствено настроени имами и са продължили примера им, след като тези имами са били арестувани. Сега те са оставени сами на себе си и са изпълнени с решимост. Те могат да преминат към действие", казва Доминик Тома.(БТА)