Антимафиоти: НСБОП отделно от полицията
Антимафиоти: НСБОП отделно от полицията / netinfo

След два дни е празникът на МВР. Очаква се по време на официалния парад на площад Батемберг в столицата за пръв път да видим новите европейски униформи на полицията.

Европейски от два месеца насам са и названията на чиновете в министерството. Старите генерали и полковници бяха заменени от взаимстваните от Франция, Испания или Италия длъжности като комисари, главни комисари или инспектори.

Европеизирана бе и структурата на МВР у нас. Старите служби бяха обединени в Генерална Дирекция на Полицията. Така на практика в едно се оказаха и Криминална Полиция и НСБОП, и Гранична полиция, а дори и Охранителна полиция.

Според ръководството на МВР тази реформа ни приближава към Европа, но оказва се тя има и своите опоненти. Сред тях дори и действащи офицери от НСБОП.

Недоволните твърдят, че по този начин службата за борба с организираната престъпност се размива сред останалите управления, с които на практика е обединена.

Особено явно е това в Областните дирекции на полицията, където вече, за да действат антимафиотите, трябва да получат разрешение от началника на местната полицията - за пример преди време заповедите идваха от София, а директорът беше само уведомяван.

В момента в Англия и в Испания се създават отдели подобни на НСБОП, съобщи пред Дарик радио бившият заместник началник на службата комисар Иван Йовчев, известен още и като човекът, разследвал Иван Тодоров – Доктора.

Според него промените в структурата на полицията размиват работата на антимафиотите. Службата трябва да бъде обособена в отделно звено, за да може да работи пълноценно, смята още бившият експерт в борбата с организираната престъпност у нас.

Какво е мнението на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, на директора на Генералната служба Полиция и бивш началник на НСБОП Главен комисар Валентин Петров и на комисар Иван Йовчев как чуйте в звуковите файлове