АНСА:  Почина мъжът от българската следа
АНСА: Почина мъжът от българската следа / снимка: BGNES

Сергей Антонов си отиде, като остави след себе си низ от неизвестни, отбелязва италианската агенция АНСА по повод кончината Сергей Антонов.

В обширна статия АНСА припомня арестуването на българина и процеса срещу него, приключил през 1986 г. с оневиняване поради липса на доказателства срещу него, че е участвал в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

Арестуването на Антонов на 25 ноември 1982 г. по обвинения на физическия извършител на атентата срещу папата Али Агджа предизвика доста шумотевица и напрежение в международен план. И докато полемиките и замесиха съветските и американските тайни служби в атентата срещу главата на Римокатолическата църква, доказателства, необходими за осъждането на Антонов, никога не бяха открити.

АНСА припомня, че след като се е завърнал в родината си Антонов е водел доста затворен начин на живот и е имал и някои психически проблеми.

Името на Антонов ще остане обаче завинаги свързано с така наречената българска следа в атентата срещу Карол Войтила, която от своя страна беше свързана с подозрението, че зад покушението може би стои Москва с желанието си да елиминира полския папа, който Съветският съюз по онова време смята за опасен "трън в петата" на комунистическия блок. По онова време се смяташе, че в основата на атентата стои страхът на Москва от "западна зараза" в Полша, където вече беше създаден първият свободен синдикат в комунистическия свят - "Солидарност", който папа Йоан Павел Втори подкрепяше, допълва АНСА.

Али Агджа обаче твърдеше също, че Антонов е действал и по поръчка на българските тайни служби. Хипотеза, която така и не беше потвърдена, дори и след отварянето на архивите на българските тайни служби. А София винаги е казвала, че "българската следа" е провокация на ЦРУ, за да бъде дискредитирана България, по онова време смятана за най-големият съюзник на СССР, припомня италианската информационна агенция.

АНСА припомня също така, че по време на визитата си в България папа Йоан Павел Втори каза, че никога не е вярвал в българската следа, защото изпитва прекалено голямо уважение към българския народ.

Сега, след смъртта на човека от "българската следа", единствен от главните действащи лица в историята с атентата срещу Йоан Павел Втори остава Али Агджа, излежаващ присъди в Турция за различни престъпления, които е извършил в родината си още преди да се опита да убие папата.