Алпинистите ни стъпиха на Нанга Парбат
Алпинистите ни стъпиха на Нанга Парбат / netinfo

Д-р Теменуга Кьопке-Станева, която е в базовия лагер на 4200 метра на Нанга Парбат и поддържа връзка с двамата височинници Николай Петков и Дойчин Боянов

Д-р Станева, кога разбрахте, че Николай Петков и Дойчин Боянов са изкачили връх Нанга Парбат? Какво се случи?

Днес на 8 юли по обед Дойчин Боянов и Николай Петков успяха да качат връх Нанга Парбат. Пръв беше Дойчин. Според нашите наблюдения от базовия лагер той беше горе около 13.30 часа, а около час по-късно и Николай достигна върха. И двамата се радват на много добри метеорологични условия. В последния участък под върха, т.е. последният участък в последните 10 часа, главното затруднение дойде от снега, тъй като газят сняг над колената, но успяха да пробият партина до върха и успешно стигнаха горе. Съобщават, че са в добро енергийно и здравословно състояние и точно в 15.00 часа започнаха слизане от върха. Мога да ги наблюдавам с бинокъла как слизат по най-горния кулоар. Всички сме много щастливи. Всички, които проследяваха това изкачване, могат днес да тържествуват.

От името на Дарик радио ви поздравявам! Кажете кога по план трябва да са в базов лагер момчетата?

Завръщането го очакваме утре вечер, като засега не е ясно дали тази нощ те ще успеят да стигнат до лагер 3 или ще стигнат само до лагер 4. Между двата лагера имат доста голям пасаж много дълбок сняг и в зависимост от това какво е състоянието на партината, която направиха онзи ден, ще успеят или няма да успеят да стигнат до лагер 3. Но даже да не стигнат днес до лагер 3 и да се наложи да нощуват в лагер 4, очаквам, че ако тръгнат утре рано сутрин, късно вечерта ще успеят да се приберат в базов лагер.

Какво се случи с немската експедиция? Дойчин и Николай ли са първите, които успяха да стъпят на върха този сезон?

Точно така. Откакто сме тук, засякохме най-първата експедиция, която се състоеше от петима австрийци и то специализирана експедиция на планински водачи, които тук са се борили с доста лоши метеорологични условия още преди нашето идване, и те се отказаха от върха. Втората експедиция беше немска, всъщност смесена немско езична експедиция от Германия, Австрия и Швейцария от 11 души, които също не успяха да достигнат върха. Освен това се отказа една американска свръзка, един италианец, който също се отказа. Последните, които сме в лагера, е корейска експедиция от 8 души. Трети днес на върха стъпи представител на корейската експедиция. Така че Дойчин, последван от Николай, са първите, които през този сезон достигнаха Нанга Парбат. Вече е официално съобщено за тяхното излизане на върха. Може да поздравим, че са първите за този сезон, достигнали върха.