Али Химикът - страшният палач на Саддам
Али Химикът - страшният палач на Саддам / netinfo

Али Хасан ал-Маджид е известен с бруталност, която шокира дори в сравнение с жестокостта, присъща на Ирак по времето на Саддам Хюсеин .

Познат като "Али химикът" поради това, че е използвал, както се твърди, отровен газ, за да смаже кюрдско въстание, братовчедът на Саддам е бил човекът, към когото, според обвинителите, президентът се е обръщал, за да нареди да бъдат ликвидирани негови опоненти.

Процесът срещу Саддам, Али Хасан ал-Маджид и още петима бивши военни командири, обвинени в геноцид по време на операцията "Анфал" срещу етнически кюрди през 1988 г., започва в понеделник. "Анфал" /арабската дума за "бойна плячка"/ носи името на глава от Корана.

Кюрдите обвиняват Маджид, че е участвал в избиването на повече от 100 000 души с отровен газ, в екзекуции без съд и присъда, в мъчения и в изтриването на стотици селища от лицето на земята.

По всяка вероятност ответниците ще пледират невинни, твърдейки, че убийствата са законен отговор на държавата срещу нападение на кюрдски партизани, действащи в съюз с Иран.

Групата Хюмън Райтс Уотч със седалище в САЩ описва Али Химика като главореза на Саддам и твърди, че е замесен в геноцид и престъпления срещу човечеството. Групата го цитира да казва за кюрдите в разговор с помощниците си, че "ще счупим главите на тези кучета"

Жестокият подход на Маджид не се ограничава само с кюрдите. Той е играл водеща роля в погрома над иракската шиитска опозиция срещу Саддам и в иракската окупация на Кувейт през 1990-1991 г.

Роден през 1941 г., той започва да изгражда страховитата си репутация през 1968 г. като бодигард на командира от иракската армия, участвал в преврата, довел на власт партията на Саддам, БААС.

Подобно на останалите от обкръжението на Саддам, Маджид дължи издигането си на семейни връзки със силния човек в Ирак, който се доверява на малко хора извън своя сунитски клан с корени около Тикрит, северно от Багдад.

Маджид играе ключова роля в прочистването на БААС през 1979 г., когато Саддам, току-що формално утвърден като държавен глава, лично наблюдава как "предателите" биват отвеждани един по един за екзекуция.

Първоначално обявен от американската армия за убит при въздушен удар над Басра по време на американската интервенция през март 2003 г., Маджид в крайна сметка бе заловен през август на същата година. Той бе записан под номер пет в американския списък на 55-те най-търсени служители на бившия иракски режим.

През август 1990 г., след нахлуването в Кувейт, Саддам назначава Маджид за военен губернатор на страната, смятана за иракска "19-а провинция", но три месеца по-късно го заменя от страх репутацията му на жестокост да не засили позициите на съюзниците на Кувейт.

Когато водената от САЩ международна коалиция прогони иракските сили от емирството през 1991 г., Саддам назначи Маджид за вътрешен министър, за да помогне за потушаването на шиитския бунт, избухнал в южните части на Ирак.

Но името му остава свързано с кампанията "Анфал" срещу кюрдските бунтовници, които се възползваха от войната на Ирак срещу Иран, за да се опитат да стабилизират контрола си върху населяваните от райони.Според Хюмън Райтс Уоч политиката на тотално унищожение на Маджид е довела до смъртта на десетки хиляди кюрди и до насилственото изселване на стотици хиляди.

Женен за дъщеря на Хасан ал-Бакр, менторът на Саддам Хюсеин и бивш президент на Ирак, от когото Саддам в крайна сметка се отърва през 1979 г., Маджид е бил обикновен куриер в армията преди преврата на Баас. През 1996 г. Саддам показа доверието си, когато натовари братовчед си с ликвидирането на двамата му зетьове, Хюсеин и Саддам Камел, които избягаха в Йордания, но бяха подмамени да се върнат у дома с обещания за амнистия. /БТА/