Агаси се сбогува с тениса
Агаси се сбогува с тениса / netinfo

На 3 септември Андре Агаси напусна тениса. Със сълзи в очите 36-годишният любимец на публиката в САЩ и в целия свят се оттегли.

В професионалния спорт, а и не само в него, винаги има личности, които изпъкват сред останалите. Затова и когато те слязат от сцената, оставят след себе си празнина, която трудно може да бъде запълнена. Такъв е случаят с Андре Агаси, който сложи край на кариерата си след повече от 20 години на корта. Въпреки че беше очаквано, решението на Агаси със сигурност поражда сред феновете на тениса чувството за нещо безвъзвратно загубено. За мнозина той беше последната харизматична личност в мъжкия тенис след оттеглянето на играчи като Джон Макенроу и Борис Бекер.

Андре Агаси е изиграл общо 1144 мача в професионалния тенис, спечелил е 60 турнира, бил е 101 седмици номер 1 в световната ранглиста, заработил е повече от 30 милиона долара от наградни фондове и 250 милиона долара от рекламни договори. Агаси е един от петимата тенисисти, успели да спечелят за един сезон турнирите Australian Open, Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open.

Андре Агаси започва да играе с професионалистите през 1986 г. Година по-късно печели първия си турнир. Консерваторите в тениса са скандализирани от неговата дълга коса и от цветните екипи, с които се появява на корта. От 1988 до 1990 той демонстративно бойкотира най-великия турнир, този в Уимбълдън, на който да играеш с друг костюм, освен с изцяло бял, се считало за недопустимо. Агаси успява не само да разруши традицията при екипите, но и да спечели първата си титла от Големия шлем именно в Лондон.

Състезателната кариера на Андре Агаси е пословична с поредицата от обрати - водач в световната ранглиста през 1995 г., номер 141-ви през 1997 г. и отново на върха през 1999 г. Всичко това е резултат от убедеността на тенисиста, че в живота съществувуват и други неща, освен тениса. А на Агаси жените определено му се отразяваха доста разсейващо. През 1997 г. той наддаде 10 килограма и още тогава мнозина предрекоха край на кариерата му. Да, ама не. Той се върна и отново стана номер 1. Защото е видял от всичко. Преживял е и победите и сриването след това, бавното завръщане и следващите победи. Неговият път през тениса символизира живота.

Вярно, връзките му със звезди от шоубизнеса като Барбра Стрейзънд и Брук Шийлдс се оказаха мимолетни увлечения, но пък срещата с германката Щефи Граф, беше съдбоносна. Двамата сключиха брак през 2001 г. и вече имат две деца.

„Предстои ми още много”, каза Агаси на раздяла с феновете. Сега той не би трябвало да се притеснява за бъдещето на семейството си, защото все още е изключително търсен като рекламно лице, пък и милионите, спечелени от него и Щефи Граф, са добре инвестирани. Агаси притежава верига ресторанти, фондация, носеща неговото име, която се занимава със социални проекти, частен 10-местен самолет, а съпругата му държи финтес зали в Германия. А това определено означава, че ерата Агаси не е приключила.