Адвокат Шейтанов: Бизанти вреди на защитата
Адвокат Шейтанов: Бизанти вреди на защитата / netinfo

Адвокат Шейтанов, днес е поредното заседание на съда в Триполи. Очаква се своите пледоарии да произнесат адвокатите на семействата на заразените със СПИН деца. Каква очаквате да е тежестта на техните правни аргументи, които ще бъдат произнесени пред съдията Махмуд Хуйса?

Ако съдебният процес се развива по правилата на съдопроизводството, прието в европейските държави, то аргументите на едната страна трябва да бъдат достатъчно отговорно оценени от съда и те имат своето място в съдебната процедура. Никой съд не може да пренебрегне един или друг аргумент или едната от страните. Така би трябвало да бъде. Въпросът е в това, че седем години либийското съдопроизводство показва, че то не се управлява по законите на правото, а се управлява по политически канали. Мисля, че юздите на съда са много къси. Този процес, по начина, по който е воден седем години, много отдавна е опорочен.Поради това и аз, и американските, и европейските и българските ми колеги говорят за невинност и за прекратяване на този фарс.

Трябва ли да бъде прекратен процесът според Вас?

Да, трябва да бъде прекратен като опорочен.

Значи всички тези заседания, всички тези искания от страна на българската защита и респективно – пледоариите от страна на обвинението, са безсмислени?

Да. За мен те нямат особена правна стойност, тъй като категоричната позиция и в България, и в света – в България това се казва по-свенливо, но от много сериозни политически нива в Америка и Европа, е, че този процес е опорочен. Той трябва да бъде прекратен. Българите трябва да бъдат освободени, което означава, че няма нужда от никакво произнасяне на съда.

Това, че съдът отхвърли искането за нова международна медицинска експертиза и продължи да се позовава на старата експертиза, изготвена от местни либийски лекари, означава ли според Вас, че със сигурност се върви към смъртна присъда, която ще бъде произнесена скоро?

Това означава, че хората продължават да си плетат кошницата.

Защото внушението от тази медицинска експертиза на либийците е, че българите са виновни и това внушение води до смъртна присъда?

Защо трябва да влизаме в ролята на гадатели? Аз с голяма доза увереност мога да кажа, че либийската държава ще защити правото си на „седемгодишно правосъдие”. Как ще го защити, няма никакво значение. Но те ще го защитават, защото другото е международна плесница по държавата им.

Значи Вие, като адвокат, се убеждавате, че процесът е нещо второстепенно в този случай?

Да. По-важното в момента е каква ще бъде политическата стратегия на нашата държава в тази и подобни ситуации.

Адекватна ли е българската защита с оглед на всички странични фактори, които може би действат върху процеса?

Не се наемам да съдя отвън действията на българската защита. Това, което мога да преценя от своята позиция в момента, е, че адвокат Бизанти представлява елемент от системата на либийската държава за обвиняване на невинни чуждестранни граждани. За либийския адвокат си позволявам нещо, което обикновено не е колегиално в отношенията между адвокати, но той толкова драстично наруши своите професионални задължения и професионалната етика, че няма смисъл да се пази неговия авторитет. По отношение на моите български колеги, предполагам, че те водят нещата достатъчно професионално, така, както може да се постъпва в момента.

Според Вас адвокат Бизанти пречи на българската защита, но, ако Вашите твърдения са реалистични, че той не би трябвало да е част от адвокатския екип, защо толкова години той е част от него?

Аз притежавам пълномощно от семействата на българските медици в Либия да освободя адвокат Бизанти от неговите задължения по делото. Това пълномощно е от 2001 г.Това е начинът, по който трябваше да се постъпи с човек, който доказано вреди на своите подзащитни. С политически натиск адвокат Бизанти е запазен до този момент в делото. Просто това ще си влезе в историята на този съдебен процес като една от сериозните грешки на организацията на българската защита.

Каква е Вашата прогноза за процеса? Кога ще завърши?

Може и да е скоро, може и краят да е по-отдалечен, но този съдебен процес отдавна е загубил правото да решава съдбата на българите.