9 месеца след влизането ни в ЕС не можем да изнасяме свинско месo
9 месеца след влизането ни в ЕС не можем да изнасяме свинско месo / netinfo

Ще успее ли българското свинско да скара Русия и Европейския съюз? Този въпрос се налага, след като стана ясно, че Русия заплашва с ембарго вноса на такова месо от ЕС, ако на България бъде разрешено да внася в страните-членки. В момента износът на свинско от нашата държава към ЕС е забранен заради опасността от болестта чума по свинете, но въпреки това преди дни руският представител в ЕС изрично призова да се направи всичко, за изолиране на българския износ на свинско месо. Говорителят на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Маркус Киприану, Филип Тод, каза пред Дарик, че в момента Европейската комисия обсъжда въпроса с руските власти и че очаква Москва да се довери на мерките на ЕС за безопасност на храните.

Докога е в сила забраната за износ на българско и румънско свинско месо за страните от ЕС?

Удължихме срока на рестриктивните мерки, които са в сила в момента, за износ на свине и свинско месо от Румъния и България, заради чумата по свинете в тези страни за транзитен период от 9 месеца след присъединяването на двете държави към ЕС. След изтичането на този период ситуацията ще бъде преразгледана от K омисията и страните- членки . Комисията ще вземе окончателното решение въз основа на последните данни около ситуацията по отношение на болестта в двете страни. Ще изслушаме доклади от българските и румънските власти и, ако е необходимо, ще изпратим свои представители, които да проверят на място как стоят нещата.

Какви трябва да са резултатите от проверката ви, за да бъде отменена забраната ?

Рестиктивните мерки ще бъдат отменени, след като болестната ситуация е под контрол, и болестта е под контрол. Това е условието за вдигане на мерките.

Какво точно означава болестта да е „под контрол”?

След като болестта бъде елиминирана, комисията може да намали размера на ограничителните мерки или да ги отмени изцяло – в зависимост от промяната в ситуацията по отношение на болестта. Мерките ще бъдат вдигнати, след като болестта изчезне от страната.

Това означава ли, че руският представител в ЕС Владимир Чижов, който настоява да се направи всичко, за да се изолира българският износ на свинско месо, говори за удължаване на този период за повече от 9 месеца?

Не мога да говоря от името на руските власти. ЕК е предприела това, което ние смятаме за необходими мерки, за защита на останалите страни от ЕС и съответно на трети страни, от внос на свинско месо и продукти от България или Румъния, които са рискови, така че да не съществува опасност за останалите държави. Съответно не е необходимо трети страни да предприемат каквито и да е мерки срещу износа от ЕС, заради присъединяването на България и Румъния. Взели сме всички необходими мерки, за да се уверим, че храната, която се намира на пазара в ЕС, и която се изнася към трети страни, е безопасна и че няма опасни продукти, които да е възможно да бъдат изнесени от ЕС към трети страни.

Какъв ще е вашият отговор, ако Русия все пак реши да наложи ембарго върху вноса на продукти от ЕС, след изтичането на тези 9 месеца, и в случай че България и Румъния вече отговарят на необходимите критерии, за да могат да изнасят свинско на пазара на ЕС?

Вече посочихме на руските власти, когато за пръв път споменаха за намерението си да действат по този начин, че не смятаме, че подобен техен отговор би бил обоснован или пропорционален. Защото вече сме предприели мерки в сферата на правилата за ветеринорното здраве и безопасност на храните в ЕС, и винаги се уверяваме, че тези правила се спазват - че нито грам опасна храна или животни няма да се търгуват в рамките на ЕС или трети страни. Очакваме третите страни да се доверят на нашите мерки за безопасност на храните. И не е необходимо да предприемат каквито е да е прекомерни действия.

Какъв отговор получихте от руските власти?

Очакваме да дискутираме още мерките, които сме предприели, и се надяваме те да решат да не предприемат никакви действия срещу износа от Европейския съюз.

Кога очаквате отговор?

Не мога да ви кажа кога ще дойде отговорът.

С кого точно дискутирате този казус?

С руските власти в Москва.