15 партии и инициативни комитети регистрира ЦИК
15 партии и инициативни комитети регистрира ЦИК / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с Бисер Троянов, заместник-председател на Централната избирателна комисия.

Колко партии и коалиции, инициативни комитети искат да участват на изборите за президент. Колко подадоха документи?

До този момент входящият регистър на Централната избирателна комисия приключва с номер 16. Последните са партия "Съюз на демократичните партии и движения ЕРА-3. Те подадоха документи.

Последният документ, който беше като нередовен, в последните 15 минути. От тези 16 входящи записвания имаме само до 15 регистрирани партии и инициативни комитети общо, от тях 9 регистрирани партии и 6 инициативни комитета.

Т.е. дотук общо 15 - 9 партии и 6 инициативни комитета, ако поискат, могат да предложат, да издигнат кандидати?

Излъчат кандидати за президент и вицепрезидент.

Така. И евентуално може да станат 16 с ЕРА-3, ако ЦИК вземе решение.

Да, което е предстоящо, след като обсъдим документите, тъй като според представеното ни от Сметната палата за 2005 г. "Ера-3" не е внесла своя финансов отчет.

Добре, а колко от тези партии ще издигнат кандидат-президент, може ли да се каже?

Това вече е решение на самите партии и инициативни комитети. Срокът изтича на 16 септември в 19.00 часа, като кандидатурите трябва да бъдат подкрепени с необходимата подписка от 15 хиляди избиратели с коректни ЕГН и три имена, както внесен изборен депозит от 5 хиляди лева, декларация от кандидатите за президент и вицепрезидент, че отговарят на изискванията на член 93-95 от конституцията, както и че са съгласни да бъдат издигнати за кандидати за президент и вицепрезидент от съответната партия или инициативен комитет.

Може ли един човек да се подпише за двама кандидати?

Може избирател да подкрепи подписката на повече от един кандидат.

Т.е. аз мога да ида и да се подпиша и за 15-те, или те ще са 6 инициативните комитети, и за шестте?

Тъй като законът не овластява централната комисия да следи за невъзможността един избирател да подкрепи повече от една подписка, то и ние няма да следим това обстоятелство. То е свързано и с допълнителни разходи, както и необходимостта и задължението да се проверява изцяло подписката, за да бъдат елиминирани подписалите се повече от веднъж в други подписки. Това е затруднително и ще забави изборния процес, заради това е свободна волята на едно лице, което може да прецени да подкрепи подписката на повече от една кандидатпрезидентска листа.

Т.е. по тази линия няма да има някакви уловки. Къде се уловките, уловка в стил гражданство на Пирински например?

Уловките могат да бъдат единствено, ако един кандидат за президент и следващ за вицепрезидент от една листа, тяхната подписка бъде подкрепена от по-малко от 15 хиляди избиратели или пък в нея се включат лица, които нямат избирателни права, т.е. не са навършили 18 години, или пък не са български граждани.