11 септември - най-важното събитие за американците
11 септември - най-важното събитие за американците / снимка: БГНЕС

Шест години след 11 септември 2001 г. 81 процента от американците смятат атентатите срещу САЩ за най-значителното историческо събитие в живота си, показа сондаж на института Зогби, публикуван в понеделник.

Атентатите, причинили смъртта на близо 3000 души, остават запечатани в паметта на американците, отбелязва Франс прес. 61 на сто от тях признават, че си спомнят за тях поне веднъж седмично, а 16 процента - поне един път на ден.

Атентатите бяха извършени, когато Западното крайбрежие се събуждаше - преди 6 ч сутринта в Лос Анжелис, и ефектът им варира според това дали анкетираните живеят в западната или в източната част на страната, или в Ню Йорк и Вашингтон.

Докато 77 процента от анкетираните на Източното крайбрежие мислят за събитията от 11 септември поне един път седмично, това важи само за 46 процента от обитателите на Западния бряг.

Все пак, за 90 процента от жителите на Източното крайбрежие и за 75 процента от жителите на западното крайбрежие това е най-важното историческо събитие в живота им. Почти всички анкетирани (91 на сто), са убедени, че американската територия отново ще бъде мишена на терористи, макар че този път атентатите ще бъдат под друга форма.

Всеки пети американец очаква бактериологична атака. Въпреки всичко, 62 на сто от американците вярват, че сега страната им е по-добре подготвена.