/ ThinkStock/Getty Images
Канадска психоложка твърди, че вярата в Дядо Коледа е много важна за психичното здраве на децата, съобщи в. "Дейли мейл".

Коледа е време за вълшебства, особено за децата. Между украсата на дома и въпросите за Дядо Коледа обаче, родителите често се чудят доколко това вълшебство зависи от тях. Повечето не знаят дали да насърчават наследниците си да мислят, че Добрият старец наистина съществува и какви може да са последиците от лъжите. Притесняват се и от мисълта, че скоро децата ще научат истината.

Кристен Дънфийлд от университета Конкордия обясни, че е най-добре родителите да подкрепят децата си, докато те самите разберат каква е истината. Когато това стане, реакцията им няма да е толкова страшна.

Изследвания в областта на развойната психология показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до подпомагане на емоционалното развитие. Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст. Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването.

Дядо Коледа е смесица от реалност и вълшебство. С времето мисленето на децата се развива дотам, че да разбират колко невъзможни са нещата, които прави. Това осъзнаване проличава в задаваните от тях въпроси. Докато малките питат къде живее, големите се чудят как обикаля света за една нощ.

Осъзнаването какво точно представляват тези въпроси - проява на когнитивно развитие, намалява напрежението за много родители. Ако искате детето да продължи да вярва в измислица, можете да дадете някакво приемливо обяснение. Ако искате то да води разговора, можете да върнете въпроса и да го накарате да се замисли. Ако искате детето да навлезе по-бързо в света на възрастните, отговорът може да е обезкуражаващ.

Що се отнася до детската реакция на лъжите, обикновено тя е съвсем спокойна. Една такава лъжа не може да предизвиква непоправими щети. Децата разбират истината за Дядо Коледа най-често по времето, когато започват да осъзнават, че в живота някои неща се прикриват с добри намерения.
БТА