/ БТА
Новото правителство прие властта от служебния кабинет.

"Заварихме държава на пауза, предаваме държавата с добре функциониращи системи". Това каза Гълъб Донев на официална церемония по предаване на властта на новоизбраното правителство. 

БТА

"Убеден съм и се радвам на декларираната приемственост в приоритетите, които ще следва редовното правителство", отбеляза той. 

"Няма да изброявам успехите, които постигнахме, ще спомена само някои от областите - енергетиката, - там скъсахме със зависимостта на доставките на газ и ядрено гориво от Русия, започнахме проучването и стартирането на компания между България и Гърция, която да започне строителството на петролопровода Алкесандруполис-Бургас, сключихме споразумение, което е с 13-годишен период за използване на всички терминали на втечнен природен газ на Гърция и Турция - нещо, което нито една друга държава, вкл. и ЕК, не можа да постигне. Сключихме и споразумения с Азербайджан, Румъния, Армения и Словакия за обединение на газопреносните системи на държавите, и още от днес може да започне доставката. В областта на туризма - поставихме България на шесто място в света по ръст на туристи. Върнахме доверието на инвеститорите в България - за първите 3 месеца на тази година имаме ръст от над 15 пъти повече инвестиции в сравнение със същия период на предходната година. Върнахме доверието на гражданите в институциите, каза Донев. 

Кои са новите министри (Биографии)

"Няма нищо по нормално от това да се избери се избере редовно правителство. Аз съм изненадан защо това може да бъде проблем за някой партии и институции, каквато беше президенството. Моят призив е да забравим за тези емоции, които дойдоха в в повече, да забравим за негативизма, който само пречи за нашата работа и така, както се заклехме днес да направим всичко възможно, за да предадем властта към новите министри с идеята да работим за българските граждани и бизнес", каза акд. Николай Денков. 

Той отбеляза, че се надява всички да се срещнат с новите министри, да предадете информация какво става в министерствата, много по-важни са проблемите във всяко едно министерство.

"Аз слушам внимателно това, което каза Донев, и бих искал да стане така, но има две неща: в една парламентарна република приоритетите се определят от НС. Аз съм известен с това, че като бях министър, направих всичко възможно да има приемственост. Точно по тази причина не разбрах какъв е смисълът на този акт да бъдат освободени всички зам.-министри, което очевидно създава проблем на новия кабинет, и очевидно не помага за приемствеността както по приоритети, така и по ежедневните дейности, с които всеки един министър ще трябва да се справя сам в следващия период", добави Денков.