/ БГНЕС
Израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши Иран, че ще заприлича на Газа или Бейрут, ако навреди на Израел.

„Иранците не засегнаха възможностите на нашите военновъздушни сили - нито един самолет не беше повреден, нито една ескадрила не беше извадена от строя“, заяви Галант, визирайки ракетния удар на Иран по Израел по-рано тази седмица, който порази две бази на израелските сили.

Макрон иска спиране на доставките на оръжия за Израел

„Който мисли, че един обикновен опит за вреда ще ни възпре да предприемем действия, трябва да погледне (нашите постижения) в Газа и Бейрут“, каза Галант.

Ден по-рано 88-те страни членки на Международната организация на франкофонията (МОФ), сред които Франция и Канада, призоваваха за „незабавно и трайно“ прекратяване на огъня в Ливан. Самият френски президент Еманюел Макрон се обяви за спиране на оръжейните доставки за Израел.

Израел обяви за „персона нон грата“ генералния секретар на ООН

„Единодушно се обявихме за незабавно и трайно прекратяване на огъня и заявихме ангажимента си за деескалация на напрежението в региона“, заяви Макрон пред репортери в края на срещата на върха на „Франкофонията“ и добави, че Франция ще проведе международна конференция в подкрепа на Ливан през октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС