Изчезналият убиец от „Соло” проговори в YouTube
Изчезналият убиец от „Соло” проговори в YouTube / снимка: БГНЕС, архив
Изчезналият убиец от „Соло” проговори в YouTube
68886
Изчезналият убиец от „Соло” проговори в YouTube
  • Изчезналият убиец от „Соло” проговори в YouTube

Намиращият се в неизвестност осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло" Илиян Тодоров отправи видеопослание до главния прокурор Сотир Цацаров и до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг. В него той посочва, че целият случай е политическа поръчка и има за цел да угоди на обществото, защото фактическият убиец е съвсем друг.

Миналата седмица Тодоров беше осъден окончателно от Върховния касационен съд за убийството на 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на Националния отбор по хокей на лед и на отбора на „Славия" и 24-годишният Васил Александров. Той все още не се е явил в затвора, за да излежи присъдата си и има срок най-късно до утре да направи това преди да бъде обявен за издирване.

Видеото е качено в Youtube и има 2 варианта - на български и на английски. На него се вижда как Тодоров рецитира речта си, криейки очите си с големи слънчеви очила. Няма съмнение обаче, че лицето принадлежи именно на осъдения двоен убиец. Тодоров казва, че това негово изявление е последното, което му е останало, защото всички възможности за търсене на истината вече са изчерпани. Тодоров признава, че е бил в дискотеката във фаталната нощ, както е видно и от записите на камерите от тогава. Ето как обаче осъденият обяснява досегашното си мълчание по случая:

„Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха. Нямам детайлна информация за него, каквато по-късно се оказа, че същност той има за мен, защото заплахите започнаха едва няколко часа след това. Те продължиха и в следствения арест, последствие и в Централния софийски затвор. Трябваше да мълча, защото заплашваха да избият семейството ми, а по-късно и мен. Те плащаха на медии, за да излиза поръчкова информация, плащаха на лица за физическа саморазправа с мен, плащаха за упражняване на психически тормоз срещу мен и моето семейство. Това е цената на моето мълчание", заявява във видеото Тодоров.

Перничанинът казва още, че се срамува да е част от това общество, пращащо невинни хора в затвора, докато истинският убиец се разхожда на свобода.

Близките на убитите младежи многократно заявяваха, че именно Тодоров е отнел живота на Кирил Въжаров и Васил Александров и дори подозират възможен сценарий, подобен на този с дупнишките бизнесмени братя Галеви, които още са в неизвестност, след като получиха тежки присъди на последна инстанция.

Вижте видеото: