/ Георги Димитров
В Турция са изпратени 220 устройства за гласуване на парламентарните избори в България, насрочени за 2 октомври, сочат данните на Министерството на външните работи.

С решение на ЦИК  в Турция ще бъдат разкрити 165 секции. За парламентарния вот през юли миналата година бяха разкрити 57 секции, а за вота за парламент и президент през ноември миналата година се гласува в 126 секции. В Истанбул, Ескишеир, Бурса, Чорлу ще има повече секции от преди. В Турция традиционно секциите за гласуване са най-много от всички зад граница.

220-те устройства за гласуване се предвиждат да бъдат разположени в 112 секции, които представляват почти 2/3 от общия брой секции, утвърдени за Турция.

По решение на ЦИК на вота на 2 октомври по две устройства ще има в секциите, в които на предишните избори са гласували над 349 души.

 На предходните избори обаче имаше забавяне на изборния процес заради машинното гласуване, което затрудняваше избирателите в Турция.

Представителите на редица изселнически асоциации обаче твърдят, че за разлика от предходните избори, на 2 октомври машинното гласуване ще върви по-гладко, тъй като има инициатива по подготовката за предстоящия вот, в рамките на която са информирали избирателите за подробности за машинното гласуване, разпространени са клипове, обясняващи как се гласува с машини.
БТА