"Битката за второто място е буквално на под половин процент разлика", коментира политологът Димитър Ганев
Формулата за 51-ото Народно събрание е 7+2. Седем формации със сигурно парламентарно представителство и две с шансове за преминаване на бариерата. Между 2 и 2.2 милиона българи ще упражнят правото си на глас в неделя. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

Това наше последно проучване отваря много неизвестни. Което може да доведе до съвсем различни ситуации при малка промяна в процентите. Битката за второто място е буквално на под половин процент разлика. Не може да се каже кой ще е втори и кой - трети. Споменавам това неслучайно, защото не е без значение кой ще е на второ място. Не защото единият ще има един депутат повече или по-малко, а защото това означава втори мандат евентуално. Бих акцентирал върху един по-силен евентуален ефект – второ място на „Възраждане” – нова политическа ситуация в страната. Това би могло да даде евентуален аргумент и тласък на партиите от така наречения евроатлантически лагер – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да започнат преговори, като се аргументират с това, че вече има партия на второ място, която подлага на съмнение някои базови политически консенсуси в страната. Много ме съмнява извън първия мандат да има някакви сериозни разговори”.  Това заяви в „Здравей, България” политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория. По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни. Първата група е в битката за второто място, в която попадат "Възраждане" (15.2%) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (14.8%). Във втората група попадат "Алианс за права и свободи" (7.8%), "ДПС-Ново начало" (7%), "Има такъв народ" (6.6%) и БСП (6.5%). Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и "Величие" (3,6%). "Синя България" остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.
Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват. 

Изследването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Проучването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.