/ iStock/Getty Images
Общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на изборните права на гражданите, към  10 юли е 612. Общо 69 са образуваните досъдебни производства към началото на деня за размисъл преди насрочените за 11 юли 2021 г. предсрочни избори за Народно събрание. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Прокуратурата.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес.

Разследват 15 изборни нарушения, образувани в последните 24 часа

Във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.
.
За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.