/ iStock/Getty Images
Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на кандидат за народен представител в изборите за Народно събрание.

Досъдебното производство е образувано на 29 октомври като бързо производство. С постановление на прокурор при Районна прокуратура-Пловдив е разпоредено разследването по делото да се извърши по общия ред, след което материалите по делото са приети по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 29 октомври в Пловдив той е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество - канабис. Наличието на наркотичното вещество е установено с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози „Drug Check 3000“.

Събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинение спрямо него, съобщават от СГП.

Като кандидат за народен представител мъжът е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.