Ученици и студенти от редовно обучение, включително курсанти, дипломанти, докторанти, специализанти, могат да гласуват в града, в който учат, ако градът е различен от населеното място по лична карта. Адресите на секциите са публикувани на сайтовете на общините.

Те трябва да носят със себе си карта, заверена за съответната година ученическа книжка/студентска книжка, заверена за съответния семестър или уверение.

По данни на Националното представителство на студентските съвети, във висшите училища в България са записани около 180 000 студенти. По-голямата част от тях са в София. Заради пандемията студентите учат дистанционно и повечето от тях са по родните си места.

Ако гласуват за първи път, трябва да знаят, че на таблото пред изборното помещение има списък на партиите, коалициите и независимите кандидати, както и имената от кандидатските листи към всяка една от тях. След като ги разгледат гласоподавателите трябва да влязат в изборното помещение и да попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласувате на друго място. След това биват вписани в избирателния списък. 

Избир на вот с хартиена бюлетина или с машина.

При гласуване с хартиена бюлетина член на секционната избирателна комисия откъсва пред гласоподавателя бюлетина,слага печат на гърба ѝ и я дава. В кабината се гласува със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат. По желание се отбелязва и преференция за кандидат в кръгчето. След това бюлетината се сгъва и се връща на член на СИК. Той има ангажимент да постави втори печат и да откъсне малкия отрязък. Гласоподавателят пуска бюлетината в прозрачната урна. 

Как се гласува машинно (СНИМКИ) 

При машинен вот член на СИК дава карта, с която се активира електронната бюлетина на машината. Тя изглежда по същия начин като хартиената.

От ЦИК апелират за спазване на противоепидемичните мерки, носене на защитна маска и спазване на дистанция.