Валери Симеонов
Валери Симеонов / НФСБ
С промени в Закона за приватизацията, приети по предложение на депутати от „Атака“ през юли 2018 г. , бе намален срокът за изпълнение на задължения по приватизационните договори от 10 на 5 години, като се предвиждаше той да е в сила и за заварените договори.

Това беше щедър подарък за приватизаторите на Български морски флот, Булгартабак, Киноцентъра в Бояна и други безнаказано да не изпълнят задълженията си към държавата.

Единствените, които се възпротивиха на този явно лобистки закон и гласуваха „против“ бяха депутатите от НФСБ.

След настояване на Валери Симеонов на 24 юли 2018 г. президентът наложи вето, което под натиска на масовото обществено недоволство бе прието на 26 юли 2018 г.
Преди това, през юли 2017 г. Валери Симеонов като вицепремиер внесе в Министерски съвет оспорване на решението на Арбитражния съд в полза на приватизаторите на Български морски флот.

Решението бе за опрощаване на задължения над 50 млн. лв. по приватизационния договор на предприятието, в ущърб на българската държава. Предложението на Симеонов бе прието и делото бе спечелено.

За приноса в защита на държавния и обществен интерес Валери Симеонов бе отличен от юридическата общност в България с престижната награда „Дело на годината“ за 2017 г. 

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.