/ iStock
Както повелява традицията - месец преди провеждането на местните избори се открива предизборната кампания за всички кандидати.Навлизането в кампания един месец преди изборите дава възможност на партиите, кандидатите и коалициите да представят идеите и програмите си за управление на градовете, малките населени места и селата, като се опитат така да мобилизират максимална подкрепа за себе си.

Изборите ще се проведат в два тура – първи тур на 29 октомври, в който се избират кмет и общински съвет, и втори тур на 5 ноември за кметове в населените места, в които никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур.

58 партии и 9 коалиции ще участват във вота тази есен. Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и села с по-малки кметства, в които има кметски наместници, но това не е избираема длъжност и те се назначават със заповед на кметовете на по-големите населени места. Така в някои общини избирателите ще гласуват четири пъти наведнъж - за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села).

За първи път ще можем да дадем вота си на местни избори с машина. На тези избори за общински власти освен машинно ще може да гласуваме и с хартия. 21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на обществената поръчка е около 9,180 млн. лева, като 700 хиляди лева от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласуване. Прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки. Общо 3606 вида бюлетини ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041.

За да може един гражданин да гласува на вота на 29 октомври, той трябва да е живял (тоест, да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. На 15 октомври изтича срокът, в който гласоподавател може да поиска да гласува по настоящ адрес, а хора с увреждания да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

През 2019 сумата за вота беше в размер на близо 71 млн. лева, а сега необходимите средства, които данъкоплатците ще трябва да платят са над 100 млн. лева.