Ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Шумен.

Той и пълна листа от 41 кандидати за общински съветници на партията бяха регистрирани в Общинската избирателна комисия (ОИК) в областния град. „Благодаря на областния, на общинския координатор и на всички членове на ГЕРБ, които ме номинираха за кандидат за кмет на Шумен.

За мен това е голяма отговорност и чест. Благодаря лично на лидера на партията Бойко Борисов и на изпълнителното бюро, че от трите кандидатури беше издигната моята“, каза проф. Колев пред журналисти.

ЦИК: Няма да се доставят нови машини за местните избори

Другите двама номинирани от местната общинската организация на ГЕРБ бяха Любомир Христов - два мандата кмет на областния град, и Албена Неделчева - общински председател на партията в Шумен. Тя е водач на листата с общински съветници на ГЕРБ, стана известно при регистрацията ѝ в ОИК. 

Съгласих се да бъда кандидат за кмет, защото „първо, това е родният ми град, роден съм, израснал съм, учил съм тук, тук е родена дъщеря ми и сантиментът е огромен“. Освен това мисля, че имам потенциала да се справя със задачите на един кмет, "имайки предвид своя жизнен път и повече от 41 години трудов стаж, и управленски, и административен, и организационен", посочи проф. Колев.

По думите му ГЕРБ ще води позитивна кампания. „Аз съм кандидат за кмет от гражданската квота и не исках да взимам никакъв превес при определянето на листата с общински съветници, тя е изцяло партийна. На мен ми харесва, познавам всеки един от листата“. От самото начало държах да съм кандидат за кмет, без да фигурирам в листата за общински съветници.

Считам, че те трябва да бъдат представители на съответната партия и нямам участие при формирането ѝ, отбеляза Колев и уточни, че ще разчита не само на подкрепата на симпатизанти на ГЕРБ.

"Животът ми е минал в Шумен, хората ме познават. Бях народен представител, председател на Общинския съвет в Шумен, два мандата ректор на Шуменския университет. Мисля, че имам симпатизанти извън партийните и на това разчитам", каза още Колев.  

БТА

„Ясно е, че втори тур в Шумен ще има. Много важно е избраните общински съветници да помагат на кмета. Като бях председател на Общинския съвет, смятам, че това го постигнах. Който и да бъде кмет, общинските съветници трябва да работят в екип с него и да помагат, защото целта е да се решават проблемите на Шумен, а не да се създават проблеми на партийна основа“, каза още Колев.

Той допълни, че на 27 октомври ще има избори за ректор на Шуменския университет и ще освободи ръководната длъжност след два мандата. Областният председател на ГЕРБ в Шумен Ралица Тодорова каза през журналисти, че целта на партията е да има представителство в Общинския съвет в Шумен не по-малко от 14 съветници, колкото има и сега. По думите ѝ в листата са включени хора от всички сфери на публичния живот - „адвокати, лекари, архитекти - лица, които биха били полезни и касаят изграждането и градежа на община Шумен“.
Станимир Савов, БТА