Двете социологически агенции „Тренд“ и „Галъп интернешънъл болкан“ са задали въпроса: „Кога решихте за коя партия ще гласувате?“ към своите респонденти, предаде NOVA.

„Данните при „Тренд“ от exit poll-а показват, че 64,6% са взели решението си преди кампанията. Тоест това можем да кажем, че е някакъв твърд електорат. 15,7% са избрали в рамките на кампанията, а 8,8% са решили преди няколко дни. А взелите своя избор в деня на вота са 7,6%“, заяви социологът Евелина Славкова.

Паралелно преброяване на „Галъп“: „Възраждане“ изпреварва ПП-ДБ, „Величие“ остават под чертата

„По данни на „Галъп“ нещата изглеждат по-изнесени към последния момент. Имаме 13,8%, които са взели решението си днес и още толкова, които са избрали няколко дни преди изборите. Общо около ¼ от вота е била решена буквално в последните дни. Това не е малко и е част от обяснението за тази по-висока активност“, отбеляза социологът Първан Симеонов.

По думите на Славкова партия МЕЧ е натрупала още подкрепа. „Данните ясно показват, че МЕЧ е типичната протестна формация, главно изнесена към по-млади хора“, допълни Симеонов. Според него профилът на „Величие“ пък е нещо средно между „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня